Hlavní obsah

Pražské Dejvice ve středu opět oživí VědaFest

Dejvický „Kulaťák“ ve středu tradičně ožije popularizační akcí VědaFest, zábavným vědeckým festivalem pod širým nebem. Během jednodenní akce se představí vědecké instituce z celé republiky. VědaFest je určen žákům základních a středních škol, stejně jako zvídavé veřejnosti všech věkových kategorií. Vstup na akci je zdarma.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Na této krychli loni vystavovatelé demonstrovali užití vody v domácnostech

Článek

Letošní, 12. ročník VědaFestu na téma „Věda vzdělává“ zaplní Vítězné náměstí v pražských Dejvicích ve středu 19. června od půl deváté ráno do sedmi hodin večer. Festival je přehlídkou všeho zajímavého a užitečného, co věda do života přináší. Hlavní motto akce ostatně zní „Objevovat, poznávat a zažít“.

„Ať už člověka zajímá jakýkoli vědní obor, na VědaFestu ho najde každý návštěvník. Ať velký, nebo malý,“ láká za organizátory Tamara Mašatová z Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­VědaFest je společným projektem Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) a Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Akce se koná za podpory Městské části Praha 6.

Návštěvníci mohou objevovat vědu ve 113 stanech na trávníku a zároveň během dne sledovat program na festivalovém pódiu. Kromě chemických show se mohou těšit na stavební show či na práci psích detektivů.

FOTO: Pokusy, technologie a učení hrou. Začal Veletrh vědy

Věda a školy

Nemocné rostliny, pitvání myší i AI

„Zažijete stavební objevy s ČVUT i chemické objevy s VŠCHT. Česká zemědělská univerzita ukáže, že zemědělství je dnes věda. Výzkumný ústav rostlinné výroby vysvětlí, že i rostliny mohou být nemocné a jak je léčit. S Českým hydrometeorologickým ústavem si vyzkoušíte, co vše je třeba zjistit pro předpověď počasí. S Univerzitou Karlovou vstoupíte do světa lékařských věd, stanete se historikem a nahlédnete do minulosti nebo objevíte záhady zapomenutého písma,“ avizují dále organizátoři.

Pražské vodovody a kanalizace naučí, jak hospodařit s vodou a jak se čistí ta pražská. Firma Advacam popíše problematiku radioaktivity a zájemci se rovněž seznámí s principem parního stroje a silou páry.

Odborníci z Biologického centra budou pitvat myši a společnost PPG má pro návštěvníky připraven interaktivní workshop o záhadách vzniku a míchání barev.

Uklízejí odpadky ve vodě, detekují sinice. Drony toho umějí stále více

Internet a PC

S bibliobusem Městské knihovny pak bude možné projít knihovnou v několika historických obdobích, s Akademií řemesel postavit zeď nebo opravit kapající kohoutek. S ČVUT se zase příchozí budou moci projít nad mrakodrapy.

Prostor pro dotazy týkající se umělé intelligence (AI) nabídne veřejná debata „Co umělá inteligence je a není: Mýty a fakta“. Všichni se navíc mohou utkat v kvízu „Chytrá hlava“. Vítězové se mohou těšit na den v ZOO šitý na míru, předplatné časopisu ABC, inženýrský balíček ČVUT nebo chemii v tašce od VŠCHT.

„Jsem opravdu rád, že VědaFest přibližuje techniku a vědu širokým vrstvám a že u toho ČVUT již tradičně bude,“ nechal se slyšet rektor univerzity Vojtěch Petráček. Celý program je k nalezení na webu.

Většina českých firem už využívá AI

AI

Výběr článků

Načítám