Hlavní obsah

Povodeň prospěla v Jizerských horách přírodě. Vytvořila ideální podmínky pro vzácné pavouky

Zatímco lidem povodně způsobují starosti, přírodě naopak mohou pomáhat. Patrné je to například na Frýdlantsku, kde velká voda stékající z Jizerských hor proměnila břehy řeky Smědé a vytvořila tak ideální prostředí pro zdejší často vzácné druhy živočichů. Ideální podmínky vznikly nyní třeba pro kriticky ohroženého pavouka slíďáka břehového.

Foto: KÚLK

Slíďák břehový je kriticky ohrožený pavouk, kterému povodeň přinesla užitek.

Článek

Ochranáři při kontrolách vodních toků po zářijové povodni mimo jiné prošli i přírodní rezervaci Meandry Smědé, která je místem s výskytem řady chráněných druhů.

„Při kontrole po velké vodě jsme zjistili, že povodně v území přírodní rezervace neškodily. Naopak, strhly některé břehy, kde budou moci zahnízdit příští jaro ledňáčci a břehule. Také obnovily dříve zarostlé písečné náplavy, kde se udržel vzácný pavouk slíďák břehový,“ popsal Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody Krajského úřadu Libereckého kraje (KÚLK), který rezervaci a dalších třicet území v kraji spravuje.

Slíďák břehový, který je kriticky ohroženým druhem uvedeným v červeném seznamu ohrožených druhů České republiky, totiž není typickým představitelem svého druhu a netká tradiční pavučiny.

Rozbouřená Smědá ohrožuje dům Peterkových pravidelně. Je to život o štěstí, říkají

Domácí

Hloubí si nory, ideálně v propustné či písčité půdě, hluboké asi 8 až 13 centimetrů a centimetr až dva široké. Jejich stěny vystele pavučinou proti zasypání, a pokud v létě stoupne hladina řeky, u které žije, pavouk vchod zapřede, čímž vytvoří vzduchovou kapsu, a v ní přečká i povodeň. Písečné náplavy jsou tak pro něj naprosto ideální.

Foto: KÚLK

Meandry Smědé po zářijové povodni

Po slíďáku tatarském, který byl po vymizení z české přírody znovu objeven na jižní Moravě, je slíďák břehový druhým největším pavoukem tohoto druhu. Je aktivním lovcem a pochutná si třeba na jiných pavoucích, hmyzu či různých larvách. Žije pouze na několika místech naší země, v povodí řek, v neregulovaných úsecích toků, např. na Jizeře, Lužnici, Bečvě, Morávce, Odře, Orlici anebo na zmíněné Smědé.

Kudlanka i zápřednice. V přírodě Krkonoš najdeme druhy a jevy, které se tam dříve nevyskytovaly

Věda a školy

Řeka v Jizerských horách je typická svým přírodním charakterem koryta, což umožňuje soužití mnoha druhů - kupříkladu chráněných ryb a mihulí, pavouků a jiného vzácného hmyzu. Žijí tu také vydry a vrátil se sem bobr.

Narušování je lepší pravidelné a v menší míře

„Když se naruší povodní vodní tok, má to příroda ráda. Zejména je to pak ideální pro konkurenčně méně schopné druhy, které bývají právě proto často ohrožené. Pomáhá ale i třeba narušení lavinami,“ popsal vedoucí CHKO Jizerské hory Jiří Hušek s tím, že je ale spíše vhodnější, aby narušování bylo pravidelné a v menší míře, než jak tomu je v případě povodní.

Konkrétně pro zmíněné slíďáky je přínosné i to, když se břehy zbaví části rostlin, kterými jsou zarostlé, a vzniknou nové písečné náplavy, což pavoukovi umožní najít místo pro vybudování nory.

Na podzim totiž hledají stanoviště, kam se ukryjí na zimu a které bývá dál od břehu. Nicméně že by se po větších záplavách v minulých letech nějaký druh nějak výrazně rozmnožil, ochránci přírody nepozorovali.

Vědci zkoumali dopad změn klimatu na lužní lesy v povodí Dunaje. Povodně jim pomohly

Věda a školy

Klimatické změny zdvojnásobily pravděpodobnost silných povodní v Evropě

Věda a školy

Výběr článků

Načítám