Hlavní obsah

Posádka uvázlá na ISS: Tak to v této branži chodí

Washington

Američtí astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová se minulý týden v pátek nechali slyšet, že si váží všech vzkazů a přání, které jim lidé posílají na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) poté, co se nemohli vrátit na Zemi na palubě své vesmírné lodi Starliner.

Foto: Handout / NASA TV / AFP, Profimedia.cz

Sunita Williamsová a Barry Wilmore během telekonference z ISS v pátek 13. září

Článek

Jak informovala agentura AP, bylo to jejich první veřejné vyjádření od návratu modulu Boeing Starliner na zemský povrch v poušti Nového Mexika, ke kterému došlo předminulý týden v sobotu.

Dva astronauti, které na oběžnou dráhu toto vesmírné plavidlo vyvezlo letos v červnu na původně osmidenní misi, zůstanou na ISS až do února příštího roku.

Tohle je moje šťastné místo. Miluji být tady nahoře ve vesmíru.
Sunita Williamsová

Na orbitálním komplexu zůstali jako plnohodnotní členové posádky stanice poté, co americká vesmírná agentura NASA rozhodla, že návrat astronautů lodí Starliner by byl příliš riskantní.

Starliner je zpátky na Zemi, posádka zůstává ve vesmíru

Věda a školy

A to zejména z toho důvodu, že tato loď vyrobená společností Boeing ohlásila při konečné fázi svého červnového letu únik paliva a selhání několika naváděcích trysek.

Velitelka stanice

„Tohle je moje šťastné místo. Miluji být tady nahoře ve vesmíru,“ řekla Williamsová. Přechod na život na stanici nebyl těžký, protože oba tam už dříve působili, uvedla astronautka, která brzy převezme funkci velitelky stanice.

Oba členové posádky lodi Starliner přiznali, že bylo těžké sledovat návrat jejich lodě na Zemi bez nich. Jak řekl Wilmore, „nechcete vidět, jak to odlétá bez vás“.

FOTO: Jak vypadá život astronautů uvázlých na ISS? Opravují záchod, pěstují květiny nebo fotí

Zahraniční

„Tak to v této branži chodí,“ konstatovala nicméně Williamsová a dodala, že se „musí otočit list a podívat se na další příležitost“.

Astronauti se nyní podílejí na běžné údržbě stanice a experimentech. Spolu s dalšími sedmi lidmi na palubě přivítali na začátku minulého týdne kosmickou loď Sojuz se dvěma Rusy a jedním Američanem, historicky nejstarším dlouhodobým členem posádky ISS Donaldem Pettitem (69), čímž se počet obyvatel stanice dočasně zvýšil na 12.

  • Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let.

Dva dlouholetí astronauti NASA Williamsová a Wilmore musejí počkat na další vesmírnou loď společnosti SpaceX, která má odstartovat koncem tohoto měsíce s redukovanou dvoučlennou posádkou, přičemž pro Wilmora a Williamsovou budou na zpáteční cestě v únoru dvě volná místa.

Posádka historické soukromé mise Polaris Dawn se vrátila na Zemi

Věda a školy

Další postup společnosti Boeing v programu komerčních posádek NASA zůstává ale nejasný, píše AP. Pro Boeing se každopádně jedná o neúspěch, když se budou muset oba astronauti vracet v plavidlu konkurenční firmy SpaceX.

Starliner je výsledkem programu, v rámci kterého si NASA před deseti lety objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. První let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner poprvé letěl s posádkou až letos.

NASA vyřadila dvě astronautky z letu na ISS. Lodí se v únoru vrátí posádka Starlineru

Věda a školy

Sojuz dopravil na vesmírnou stanici dva Rusy a Američana - nejstaršího člena dlouhodobé posádky ISS

Věda a školy

Výběr článků

Načítám