Hlavní obsah

Posádka historické soukromé mise Polaris Dawn se vrátila na Zemi

Posádka historické mise Polaris Dawn, která tento týden provedla první soukromý výstup do vesmíru, úspěšně přistála zpátky na Zemi. Na síti X o tom informovala společnost SpaceX, podle níž loď se čtyřmi astronauty kontrolovaně dopadla do vod Mexického zálivu nedaleko Floridy.

Foto: SpaceX (X)

Jared Isaacman vystupuje z lodi Crew Dragon do otevřeného vesmíru.

Článek

„Vítejte zpátky na Zemi,“ uvedla v neděli ráno SELČ na síti X společnost SpaceX.

V rámci historické mise vůbec poprvé v historii vstoupil do otevřeného kosmického prostoru neprofesionální astronaut, podnikatel Jared Isaacman. Následovala ho specialistka SpaceX Sarah Gillisová.

Agentura AP uvedla, že se oba vždy rukou nebo nohou dotýkali kosmické lodi Crew Dragon. K modulu je také poutalo 3,6 metru dlouhé lano.

Na oběžnou dráhu Země dopravila oba neprofesionální astronauty zmíněná kosmická loď společnosti SpaceX Elona Muska. Na palubě byli společně se dvěma dalšími soukromými astronauty: pilotem s dvacetiletou zkušeností z amerického letectva Scottem Poteetem a vedoucí techničkou kosmických operací SpaceX Annou Menonovou. Všichni se na misi intenzivně připravovali dva roky a prošli důkladným výcvikem.

Přímý přenos z historické mise. Do volného vesmíru vystoupili první neprofesionální astronauti

Věda a školy

Výběr článků

Načítám