Článek
Chtěla bych se zeptat, jestli zaměstnavatel může znemožnit zaměstnancům o přestávce sezení v kuřárně. Jako důvod k odebrání lavic udal zvětšení prostoru kuřárny – s tím, že přestávku můžeme klidně trávit v jídelně. Zaměstnanci jsou ale většinou kuřáci pracující celou směnu vestoje, kteří si o přestávce chtějí posadit ke kávě a cigaretě. Jak máme toto řešit? |
Přestávky v práci
Nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce (u mladistvého zaměstnance po 4,5 hodinách) je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci přestávku na jídlo a oddech v délce minimálně 30 minut. Tato přestávka může být poskytnuta i po částech, avšak alespoň jedna její část musí mít nejméně 15 minut. Jestliže nelze provoz přerušit, musí být zaměstnanci poskytnuta přiměřená doba na jídlo a oddech, která je na rozdíl od „běžných přestávek“ započítávána do pracovní doby.
Co můžu dělat o přestávce?
Jak vyplývá ze samotného významu slova přestávka, jedná se o dobu, kdy zaměstnanec nepracuje. Je tedy pouze na zaměstnanci, jak bude přestávku trávit a co v jejím průběhu bude dělat. Zaměstnanec může i odejít z pracoviště, avšak po skončení přestávky musí být opět připraven konat práci na svém pracovišti.
Pokud však zaměstnanec tráví přestávku na pracovišti nebo v objektu zaměstnavatele, musí se řídit pokyny, které pro pobyt na těchto místech platí (kouřit jen na vyhrazených místech, nekonzumovat jídlo v určitých prostorech apod.) anebo se zdržovat v jen určitých prostorách (např. z důvodu bezpečnosti). Ze zákona je navíc přímo zakázáno kouření na pracovišti, pokud jsou jeho účinku vystaveni i nekuřáci.
Kuřárna na pracovišti / místa na sezení
Zaměstnavatel není povinen na pracovišti zřizovat kuřárnu ani ji jakkoliv vybavovat (např. místy k sezení). Zřízení kuřárny (a možnost jejího použití) či její zrušení je tak pouze na rozhodnutí zaměstnavatele – proto pokud se zaměstnavatel rozhodne kuřárnu zřídit, je na jeho uvážení, jestli ji vybaví také místy k sezení.
Zaměstnavatel má však povinnost umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování. Nejedná se o povinnost přímo zajistit jídlo, ale postačí, když zaměstnavatel zajistí vhodné prostory, kde se lze najíst či kde si mohou zaměstnanci jídlo koupit. Umožnění stravování by ideálně mělo zahrnovat i místo k sezení a konzumaci jídla.
Shrnutí
Zaměstnavatel vám musí poskytnout přestávky na jídlo a oddech. Přestávky v práci jsou váš volný čas a je na vašem uvážení, jak je strávíte. Během přestávky proto můžete kouřit nebo pít kávu. Zaměstnavatel ovšem nemusí zřizovat kuřárnu – v takovém případě si tak můžete během své přestávky jít zapálit mimo pracoviště, abyste na pracovišti nevystavovali kuřáky účinkům kouření.
A pokud se už zaměstnavatel rozhodne (oddělenou) kuřárnu zřídit jako ve vašem případě, není ji povinen vybavovat místy k sezení. Pokud si tedy chcete během přestávky sednout, budete k tomu muset využít zmiňovanou jídelnu.
Odpovídal Michal Peškar z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris