Článek
Vědci původně studovali bakterii Ideonella sakaiensis, kterou v roce 2016 objevil tým japonských výzkumníků. Ten zjistil, že v sobě má dva enzymy, které dokážou likvidovat takzvaný polyethylentereftalát, který je známý pod zkratkou PET a který se využívá zejména na výrobu plastových lahví. [celá zpráva]
Britští a američtí experti zkoumali vlastnosti bakterie a zcela náhodou vytvořili zmutovaný enzym, který je při rozkládání především PET lahví podstatně efektivnější. Nazvali ho PETase.
Enzym je jednoduchá či složená bílkovina s katalytickou aktivitou. Enzymy určují povahu a rychlost chemických reakcí, řídí také většinu biochemických procesů v těle živých organismů včetně člověka. |
„Doufali jsme, že budeme určovat strukturu bakterie, abychom pomohli v oblasti proteinového inženýrství, ale nakonec jsme skončili o krok dále a náhodou jsme vytvořili enzym s lepšími výsledky při odstraňování těchto plastů,“ uvedl Gregg Beckham, jeden z výzkumníků.
„Díky původní japonské studii můžeme z bakterie odebrat gen a stvořit enzym pod kontrolou v laboratoři. Můžeme generovat gramy enzymů. Při spolupráci s průmyslem bychom mohli generovat i kilogramy enzymu,“ vysvětlil dále John McGeehan z University of Portsmouth s tím, že skutečně mohou rozložit PET mnohem rychleji než v přirozeném prostředí.
Hrozí více odpadu než ryb?
Plasty nejen z PET lahví, které skončí v oceánech, škodí jak tamní flóře a fauně, tak v podobě mikroskopických částeček i lidem. Znečištění není malé. Studie zveřejněná v minulém roce prokázala, že 83 procent vzorků vody z více než desítky sledovaných zemí bylo znečištěno plastovými vlákny. [celá zpráva]
Vědci pracující s „hladovým“ enzymem sice zatím hlásí pouze malé zlepšení, pokračují ale ve snaze jej nadále zdokonalovat.
Není čas zahálet, každý rok se do oceánů dostane zhruba osm miliónů tun odpadu z umělých hmot – včetně PET lahví.
„Odhaduje se, že do roku 2050 bude v oceánech z hlediska hmotnosti stejné množství plastového odpadu jako ryb,“ varoval McGeehan.
Podle některých zpráv by plastů mohlo být dokonce více. [celá zpráva]