Hlavní obsah

O víkendu by v Česku mohla být viditelná polární záře

V České republice by o víkendu mohlo být opět možné pozorovat polární záře. Důvodem jsou erupce na Slunci, při kterých se uvolnila plazmatická oblaka a míří částečně i k Zemi, sdělil astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Přírodní úkaz bylo v Česku naposledy možné sledovat letos o letních prázdninách.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Polární záře nad Českem z Říčanska. Archivní snímek

Článek

„V průběhu dvou posledních dní došlo na Slunci k velmi silným erupcím. První erupce nastala 2. října a druhá, ještě silnější, ve čtvrtek. Obě dvě vyprodukovaly plazmatické oblaky putující částečně i směrem k Zemi, a zejména ta druhá, zatím nejsilnější tohoto slunečního cyklu, by měla způsobit silné polární záře – zvláště ze soboty na neděli,“ uvedl Horálek.

Přesný čas ale podle něj není možné určit a je potřeba, aby zájemci o pozorování sledovali aktivitu slunečního větru.

„Národní úřad pro oceány a atmosféru v USA předpovídá sílu bouří třídy G3, tedy s polárními zářemi zaznamenatelnými či i viditelnými u nás. Jediný problém je ale nepříznivé počasí, oblačnost by se mohla protrhávat především na Karlovarsku a okolo Rakovníka. Na Slovensku okolo Nízkých Tater a na východě. Předpověď se ale stále ještě mění,“ podotkl Horálek.

Jasné záře očekávat nelze

Podle něj ale v Česku a na Slovensku lidé nemohou očekávat jasné záře jako v severských oblastech. „Obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky a očima je těžké je spatřit, mimo jiné i kvůli přemíře škodlivého světelného znečištění z měst,“ řekl Horálek.

Zájemcům o pozorování polární záře astronom doporučuje sledovat takzvané aurorální monitory například na webech SolarHam nebo SpaceWeatherLive, případně prostřednictvím mobilní aplikace Aurora Alerts.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Celkem běžné jsou v polárních oblastech, kde jsou viditelné po celé obloze. V Česku bývají naopak obvykle velmi slabé. Nezkušení pozorovatelé si je mohou splést se světelným znečištěním nebo s červánky.

FOTO: Polární záře a Perseidy na noční obloze v Česku

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám