Hlavní obsah

Pokud se Starliner neopraví, astronauti uváznou na ISS až do února

Washington

Dvojice amerických astronautů, která uvázla na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), by se mohla vrátit na Zemi až v únoru, pokud se nepodaří zaručit bezpečnou cestu nazpět za použití kosmické lodě Starliner. Uvedl to ve středu podle agentury Reuters americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Astronauti odletěli na ISS letos v červnuVideo: Reuters

Článek

Vesmírná mise by se tak dvojici astronautů, která měla zůstat na ISS pouze osm dnů, výrazně prodloužila, píše Reuters.

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová docestovali na ISS na začátku června. K tomuto účelu byla poprvé použita kosmická loď Starliner, kterou vyrobila společnost Boeing. Když se loď přibližovala k ISS, zaznamenala technické potíže kvůli úniku paliva a selhání několika naváděcích trysek. Posádka se měla vrátit na Zemi za použití této lodi 14. června.

Některé problémy se uplynulé dva měsíce podařilo vyřešit, posádka lodi Starliner však zůstává ve vesmíru. V červenci NASA uvedla, že nedokáže odhadnout, kdy se Wilmore a Williamsová vrátí domů.

V únoru pomocí lodě od SpaceX

Nyní NASA sdělila, že dvojice by pro návrat mohla využít let kosmické lodě Crew Dragon společnosti SpaceX v únoru příštího roku, pokud se do té doby nepodaří zajistit bezpečný let za použití lodě Starliner.

NASA si před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. Zatímco první let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos 5. června.

Vesmírná loď Starliner s astronauty se úspěšně připojila k ISS

Věda a školy

Kdy se posádka Starlineru vrátí z ISS na Zemi? To teď nejsme schopni říct, přiznala NASA

Věda a školy

Výběr článků

Načítám