Hlavní obsah

Počet dívek studujících řemeslo roste, zajímá je třeba truhlařina

Mezi nejžádanější učební obory, kam v posledních letech proniká stále více dívek, patří truhlařina. Roste i nová generace instalatérek nebo lakýrnic. Na pražské Střední odborné škole Jarov, která patří k největším odborným školám v Česku, aktuálně studuje řemeslné obory 24 děvčat. Jen do prvních ročníků nastoupilo letos v září deset nových žaček.

Foto: Střední odborná škola Jarov

Klára nyní navštěvuje druhý ročník.

Článek

„V posledních několika málo letech se v typicky chlapeckých oborech častěji objevují také dívky. Zájem mají o obory jako podlahář, malíř, instalatér, truhlář. I díky pokroku techniky ubývá ve většině řemeslných oborů fyzicky náročné práce, takže i specializace, které kvůli fyzické náročnosti nebyly pro dívky vhodné, dnes bez problému zvládnou,“ uvedl ředitel jarovské školy Miloslav Janeček.

Pokud si dívka vybere nějaký obor, podle něj u něho zůstává na rozdíl od chlapců. „Proti chlapcům u dívek méně často řešíme žádosti o změnu oboru v průběhu studia,“ konstatoval Janeček s tím, že největší zájem je o tříletý učební obor truhlář, kde aktuálně studuje šest dívek.

Se třemi slečnami následuje obor malíř a lakýrník, ve škole se učí i dvě budoucí kominice. Ze čtyřletých maturitních oborů pak u nich vede obor stavební obnova.

Všeobecná lycea jsou naprosto nezbytná, ohlásil Fiala nový obor

Domácí

„Práce se dřevem mě vždycky bavila. Táta pracuje na stavbě jako stavbyvedoucí, proto mám ke stavařským řemeslům blízko,“ vysvětlila Novinkám, proč se vrhla právě na truhlařinu, druhačka Klára Nebeská.

Připomněla, že přijímací zkoušky se na učební obory většinou nedělají, ani na truhláře ne, takže byla přijata podle známek ze základní školy.

Klučičí kolektiv si pochvaluje. „Spolužáci jsou v pohodě. Když je nějaký materiál víc těžký, tak nám dokonce pomůžou,“ těší ji pozornost kolegů.

Foto: Střední odborná škola Jarov

Dívku práce se dřevem bavila vždycky.

Kláru baví odborný výcvik v dílnách. „Teď právě dělám skříňky,“ hlásila. Za něco složitější považuje technické výkresy a konstrukce. „Zatím to ale zvládám v pohodě,“ konstatovala slečna, která chce u řemesla zůstat.

„Nejdříve se někde nechám zaměstnat, a pak by se vidělo, jestli se osamostatním,“ přemýšlela o svojí budoucnosti.

Dívky jsou leckdy šikovnější

Podle Janečka dívky, které vystudují řemeslný obor, často své mužské kolegy strčí do kapsy. „Většina dívek je pečlivější, mají větší cit po detail. Například v oboru malíř se více uplatní v jemných dekorativních malbách, u podlahářů to zase bývají složitější pokládky parket,“ poznamenal.

Že jsou šikovné, Novinkám potvrdil i vedoucí učitel odborného výcviku Radek Andrlík. „Práce je baví, jsou pečlivé. Když někdy mají trochu problém při práci s většími kusy materiálu, většina spolužáků ráda pomůže,“ doplnil.

Zájem deváťáků o řemeslné obory po letech roste, dávno neplatí, že na ně houfně chodili i žáci, kteří o studium neměli zájem a po roce studia se znovu zkoušeli dostat na vysněnou střední školu. Po ukončení školy se absolventi o práci bát nemusejí. Většinu z nich si firmy tzv. zabookují už během docházky.

„Vzhledem ke kritickému nedostatku řemeslníků se zvyšuje jejich finanční ohodnocení, bez ohledu na to, zda se jedná o muže nebo ženu. Poptávka zaměstnavatelů i koncových zákazníků je v současné době obrovská a do budoucna se zcela jistě nezmenší,“ konstatoval Janeček s tím, že nedostatek řemeslníků netrápí jen Českou republiku, ale celou Evropu.

Průměrná čekací doba na kvalitního řemeslníka se pohybuje v řádech měsíců. Například u malířů jsou to podle něj dva až tři měsíce.

Obkladač si vydělá i víc než 300 tisíc měsíčně. Práce rukama přesto Čechům nevoní

Ekonomika

Související články

Krejčí jako šéf Cermatu končí

Miroslav Krejčí se rozhodl skončit na pozici ředitele organizace Cermat. Ve čtvrtek to oznámil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Řízení Cermatu převezme od...

Výběr článků

Načítám