Hlavní obsah

Pobyt na ISS se protáhne, NASA opět odložil návrat Starlineru

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a společnost Boeing odložily plánovaný návrat kosmické lodi Starliner z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na Zemi o další tři dny. Na palubě lodi jsou dva astronauti. Šéf divize komerčních letů při NASA Steve Stich na úterní tiskové konferenci uvedl, že díky odložení budou mít pracovní týmy více času na analýzu dat. Nové datum odletu je stanoveno na 25. června.

Astronauti na ISS vítají 6. června posádku Starlineru.Video: Reuters

Článek

„Věřím, že mise Starliner pokračuje velice dobře. Vzhledem k tomu, že se jedná o modul s posádkou, bereme si na kontroly více času. Chceme také prozkoumat systémy vesmírné lodi a servisního modulu, jejich možnou interakci a ujistit se, že nám něco neuniklo,“ uvedl Stich podle serveru CBS News.

Odpojení pilotované kosmické lodi CST-100 Starliner Calypso od ISS je podle něj nyní naplánované na úterý 25. června ve 4:10 SELČ a návrat na středu 26. června v 10:51 SELČ. Loď se vrátí do testovacího střediska White Sands, které NASA a americká vláda využívají v poušti amerického státu Nové Mexiko.

Původní přesun termínu odpojení od orbitálního komplexu byl z 18. na 22. června.

Po mnoha odkladech loď Starliner od Boeingu konečně odstartovala

Věda a školy

Chování pohonného systému

Tento navíc získaný čas tým využije ke zhodnocení dosavadních poznatků o chování pohonného systému.

„NASA a Boeing se s pomocí počítačových simulací a pozemních testů prováděných v Marshallově kosmickém středisku snaží co nejlépe pochopit příčiny úniků helia z pohonného systému servisní části kosmické lodi Starliner. Jak se ukazuje, jsou úniky - a vznik nových - spojené s dynamickými aktivitami kosmické lodi, tedy prováděním motorických manévrů. Zásoba helia je nyní asi desetkrát větší, než kolik se očekává, že bude potřeba pro nominální odlet a přistání,“ popsal na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Foto: AFP PHOTO / NASA, Profimedia.cz

Fotografie z 6. června poté, co se astronauti Suni Williamsová a Butch Wilmore (oba vepředu v modrém) připojili k dlouhodobějším obyvatelům vesmírné stanice

Boeing se stále potýká s problémem na jednom z ventilů v rozvodu okysličovadla servisního modulu lodi Starliner. Ventil se plně nedovřel, ale k úniku přes něj nedochází. Situace se podle Václavíka analyzuje, prozatím byla tato část reaktivního systému izolována a přepnuta na záložní větev.

Vesmírná loď Starliner s astronauty se úspěšně připojila k ISS

Věda a školy

Starliner s americkými astronauty Barrym „Butchem“ Wilmorem a Sunitou „Suni“ Williamsovou se k ISS připojil 6. června. Start provázely různé problémy a odklady.

Loď odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě 5. června a k ISS dorazila po 26 hodinách letu. Znovu použitelný modul ve tvaru kapky dopravila na oběžnou dráhu raketa Atlas V vyrobená United Launch Alliance (ULA), tedy společným podnikem společností Boeing a Lockheed Martin.

Média misi popisovala jako klíčový test konkurenceschopnosti amerického Boeingu, který je konstruktérem lodi, ve vztahu ke společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska, pokud jde o partnerství s NASA.

Ruský kosmonaut Kononěnko jako první strávil 1000 dní na oběžné dráze

Věda a školy

Vraťte velitele zpět do skafandru. NASA omylem odvysílala záznam simulace stavu nouze na ISS

Zahraniční

Výběr článků

Načítám