Hlavní obsah

Po Labi do Ústí připlaval německý profesor. Varuje před mikroplasty v řece

V Německu i ve světě je známý jako plavající profesor. Vědec Andreas Fath z univerzity ve Furtwangenu spojuje výzkum znečištění vody s extrémním plaváním. V úterý odpoledne připlaval po Labi do Ústí nad Labem.

Po Labi do Ústí připlaval německý profesor, varuje před plasty v řeceVideo: Michael Polák, Novinky

Článek

Ve speciálním neoprenovém obleku, na kterém má připevněnou filtrační membránu, vylezl v úterý okolo půl páté z vody na břeh Labe v centru Ústí nad Labem. Vůbec nevypadal unaveně. Že má za sebou několik desítek kilometrů, by mu asi uvěřil málokdo.

Andreas Fath přitom minulý týden skočil do vody ve Smiřicích na Královéhradecku a za šest dní po proudu Labe uplaval 181 kilometrů. Devětapadesátiletý profesor, který miluje plavání a překonal už i toky řek Rýn, Tennessee a Dunaj, tím ale nekončí. Po Labi bude pokračovat ke státní hranici a pak na Drážďany, Magdeburg a Hamburk. Skončit chce v Cuxhavenu při ústí Labe do Severního moře.

Foto: Michael Polák, Novinky

Andreas Fath. Devětapadesátiletý profesor, který miluje plavání, už překonal i toky řek Rýn, Tennessee a Dunaj.

„Strašné!“

Cílem jeho projektu Pure Elbe (Čisté Labe) je to, čemu se věnuje celý život: upozornit na znečištění řek mikroplasty. Teď je na řadě Labe. Než před pár dny vyrazil do Česka, řekl, že to je už jeho poslední podobný projekt.

Auto v Hradci plulo korytem řeky

Krimi

Když v Ústí dostal otázku, jak by po šesti dnech plavby zhodnotil Labe, vypadla z něj rychlá odpověď v angličtině: „Horrible.“ Tedy „strašné“. „Není to ale jen problém české části Labe, platí to pro všechny velké řeky,“ upřesnil Fath.

Foto: Michael Polák, Novinky

Andreas Fath

Kromě toho, že plave v řece plné mikroplastů, nezaznamenal žádný problém. Naopak ho těší zájem lidí, které cestou potkává.

„Dneska se ke mně přidaly dvě ženy. Vysvětloval jsem jim, co dělám, zaujalo je to, gratulovaly mi a bavili jsme se o plavání na velké vzdálenosti,“ řekl v úterý profesor.

Fatha na cestě doprovází dva jeho studenti, kteří cestou z Labe odebírají vzorky vody. Ty pak zamíří do specializované laboratoře v Lipsku, kde vodu z Labe vyhodnotí. Zkoumat se budou různé její parametry, nasycenost kyslíkem, podíl mikroprvků, fosfátů či antibiotik.

Foto: Pure Elbe

Odebraný vzorek z Labe ještě ve východních Čechách

Ukázka, kde Andreas Fath v Ústí nad Labem vylezl z vody.

Mikroplasty jako riziko dnešní doby. Jak minimalizovat jejich usazování v organismu

Zdraví

Kohoutková voda je v Česku velmi kvalitní. Její složení však ovlivňuje i potrubí

Zdraví
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám