Hlavní obsah

Plzeňská studentka zabodovala v soutěži NASA, chce se stát dopravní pilotkou

Plzeň

Chodí na rozhovory, dělá přednášky a také ji na ulici zastavují cizí lidé a chtějí si povídat o vědě. Plzeňská gymnazistka Anna Krebsová se těší nebývalé pozornosti, protože s dalšími čtyřmi středoškoláky nedávno zabodovala v prestižní soutěži NASA. „Myslela jsem si, že po návratu z Ameriky budu mít víc času a doženu školu, ale opak je pravdou,“ přiznala osmnáctiletá studentka.

Foto: archiv týmu Lasar

Studentka plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí Anna Krebsová

Článek

Český tým Lasar přišel s unikátní metodou, jak opravit nefunkční družici. „Pokusíme se nekomunikující satelit na oběžné dráze vypnout a zapnout. Tím v něm vyvoláme restart a on bude schopen opět přijímat a odesílat data z vesmíru,“ vysvětlila Anna.

Jejím kolegy jsou Simon Klinga, Boris Brovkin, Viktor Adámek a Richard Nikel, kteří studují na gymnáziích v Brně-Bystrci, Ústí nad Orlicí a Blansku. Ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu společně získali hned dvě hlavní ceny.

Přitom dohromady se dali teprve loni v srpnu. A před odletem do Ameriky se viděli jednou, jinak komunikovali pouze on-line.

Čeští středoškoláci ovládli soutěž NASA s projektem dálkové opravy družic

Věda a školy

„Je to k nevíře, ale jsme sehraní. Tým vedl Simon. Všichni jsme měli dobře rozdělené úkoly i role,“ pokračovala.

Foto: archiv týmu Lasar

Gymnazisté z týmu Lasar: (zleva) Simon Klinga, Boris Brovkin, Anna Krebsová, Viktor Adámek a Richard Nikel

Anna sháněla sponzory a starala se o propagaci. „Viktor toho měl před maturitou víc, takže jsem se později pustila i do výpočtů,“ doplnila Anna, která je v předposledním ročníku.

Matematika ji baví, ale školní látku během příprav trochu zanedbávala. „Na počítání desítek, někdy i stovek příkladů jsem neměla dostatek času,“ sdělila.

Obří timecruisery i tým, co uspěl u NASA. Kutilové se sjeli do Prahy

Internet a PC

V posledních týdnech je stále v jednom kole. Dává rozhovory, jezdí na přednášky a s ostatními parťáky představuje unikátní metodu. „Spočívá v tom, že vyšleme laserový paprsek na solární články satelitu. Vytvoříme tak mnohem větší napětí, než na jaké je zvyklý. Tím pádem jeho software vyhodnotí, že došlo k chybě, a restartuje se. V daný moment tam zašleme opravný signál a satelit se stane znovu plně funkčním,“ ozřejmila.

Lasar teď v laboratorních podmínkách provádí řadu testů. „Zjišťujeme, kdy dojde k přetížení solárních článků, v jaký moment zaslat signál, že se má systém restartovat, a podobně,“ nastínila.

Spolupráce s Planetáriem Praha

Středoškoláci od začátku spolupracují s pražským planetáriem, které má vlastní družici Planetum-1. „Protože přestala komunikovat, právě na ní vyzkoušíme náš postup,“ řekla Anna.

Po mezinárodní soutěži ji na ulici oslovují cizí lidé. „Chtějí mluvit o našem projektu. Je to příjemné, protože popularizovat vědu jsme si moc přáli,“ podotkla.

Do vesmíru odstartoval „loutkonaut“ Hurvínek. Jeho družice žije

Věda a školy

Ředitel plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí Petr Mazanec je na Annu velmi hrdý. „Družstvo tvoří studenti z různých škol a měst, přesto skvěle fungovalo a dosáhlo nebývalého úspěchu,“ zdůraznil.

Díky výhře dostala hvězdná pětice stipendia na některé zahraniční univerzity. Jednou z nich je Floridský technologický institut. „Ten by pro mě připadal v úvahu, protože nabízí letectví. V současné době mě to k němu nejvíc táhne,“ svěřila se.

Další alternativou je vystudovat stejný obor na pražském ČVUT. „Stipendia nejsou v plné výši, takže školné a náklady na výcvik jsou mnohonásobně vyšší v Americe než u nás,“ porovnala.

Čas na rozmyšlenou má až do příštího roku, kdy maturuje. V jednom má ale už nyní jasno. „Chci se stát dopravní pilotkou. To je můj sen,“ uzavřela.

Čeští inženýři se podílejí na misi, která „půjde na rande s kometou“

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám