Hlavní obsah

Pilotovaná loď Starliner od Boeingu neodstartuje ani v neděli

Start nosné rakety Atlas V s pilotovanou kosmickou lodi Starliner od firmy Boeing se v neděli neuskuteční. Zainteresované strany v čele s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) se dohodly na potřebě dodatečného času k vyšetření příčiny sobotního odkladu a také prošetření problémů s ventily. Starliner se dvěma astronauty na palubě se na cestu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vydá nejdříve ve středu.

Foto: Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP, Profimedia.cz

Barry „Butch“ Wilmore a Sunita Williamsová na snímku ze soboty 1. června ve chvíli, kdy si ještě mysleli, že ten den poletí

Článek

Pro další pokus o start z Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral jsou k dispozici příležitosti ve středu 5. června v 16:52 SELČ a ve čtvrtek 6. června v 16:29 SELČ. Nosná raketa s kosmickou lodí musí odstartovat ve stanovený čas, aby se Starliner ve správnou chvíli dokázal připojit k vesmírné stanici.

Konkrétní nový termín letu ještě určený nebyl. Měla by tak učinit NASA v průběhu neděle.

Sobotní pokus o zažehnutí motorů nosné rakety Atlas V s pilotovanou kosmickou lodí Starliner byl stanoven na 18:25 SELČ. Avšak tři minuty a 50 sekund před očekávaným vzletem byl odpočet ke startu automaticky přerušen kontrolním systémem.

Loď od Boeingu se nevznesla, odpočet zastaven necelé čtyři minuty před startem

Věda a školy

„Odpočet byl přerušený z důvodu problému na pozemním systému řídícím finální sekvenci startu. Daný systém sestává ze tří počítačů. Pokud není jejich postup ve vzájemné shodě, dojde automaticky k přerušení odpočtu ke startu,“ vysvětlil pro Novinky odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Další příležitost pro start mohla loď mít tuto neděli v 18:03 SELČ, avšak nebude využita.

Problémy s ventily na raketovém stupni

Za připomenutí stojí, že ještě tři hodiny před plánovaným sobotním vzletem rakety vše vypadalo dobře a posádka, dva veteráni NASA – na pozici velitele Barry „Butch“ Wilmore a Sunita Williamsová, která má plavidlo pilotovat –, se chystala ke vstupu do kabiny.

Jenže zhruba dvě hodiny před startem se opět objevily potíže. „Pozemní tým pracuje na odstranění problémů s ventily kapalného kyslíku a vodíků, které slouží k pomalému doplňování paliva a okysličovadla do nádrží horního stupně Centaur (na raketě Atlas V),“ upozornil tehdy na síti X Václavík.

Šéf společnosti United Launch Alliance (ULA) Tory Bruno v tu chvíli potvrdil, že se pracuje na odstranění problému. ULA je společný podnik firem Boeing a Lockheed Martin a zároveň výrobce rakety Atlas V.

Evropská kosmická agentura a NASA stvrdily těsnou spolupráci při vyslání vozítka na Mars

Věda a školy

Podle následných informací byly nesnáze vyřešeny: po vyhodnocení situace bylo rozhodnuto přejít na záložní systém daného obvodu pro napájení. Příprava ke startu tak opět pokračovala, ale nakonec jsme se ho znovu nedočkali.

První letošní pokus o start nosné rakety s pilotovanou kosmickou lodí Starliner měl proběhnout 7. května. Technici se rozhodli vyměnit ventil nádrže s kapalným kyslíkem na druhém (horním) stupni Centaur raketového nosiče, který při tomto pokusu o start způsobil potíže.

Yemi se k Měsíci nepodívá. Vesmírná mise dearMoon byla zrušena

Věda a školy

Problém s ventilem na stupni Centaur se tehdy podařilo vyřešit, ale start se poté posunul na úterý 21. května kvůli drobnému úniku helia z okruhu korekčních trysek na servisním modulu lodi Starliner. Inženýři si vyžádali více času a došlo k posunům i na 25. května a poté 1. června. Testovací let s posádkou se měl úplně původně uskutečnit už před několika lety.

Cílem této mise se zkratkou CFT (Boeing Crew Flight Test) je především na cestě k ISS otestovat automatické a ruční ovládání kosmického plavidla. To je hlavní úkol astronautů, 61letého Wilmora a 58leté Williamsové.

V případě úspěchu by získal americký výrobce letecké techniky šanci konkurovat společnosti SpaceX, která dosud pro vesmírný program Spojených států zajišťovala veškeré starty astronautů z domácího území.

Čínská sonda přistála na odvrácené straně Měsíce

Věda a školy

Výběr článků

Načítám