Hlavní obsah

Patologii neboli místo, kde to žije, oblehly při Noci vědců desítky lidí

Že nemusí být patologie pouze nudnou vědní disciplínou, se v minulých dnech přesvědčily desítky zájemců při Noci vědců ve Zlíně. Odborníci na práci s lidskými orgány, tkání a tělesnými tekutinami tak lidem popisovali „zážitkové výčty“ své práce.

Foto: KNTB

Zlínská patologie se poprvé připojila k Noci vědců. Zájem o oddělení lékaře překvapil.

Článek

Spojení dvou slov „zážitkové výčty“ není náhodné. Pojem patologie totiž vychází z řeckého slova pathos neboli „zážitek“ či „muka“ a logia, což znamená „výčet“.

„Byli jsme překvapení velkým zájmem veřejnosti o prohlídky naší patologie. A příznačný název ‚Patologie - místo, kde to žije‘ odkazoval právě na to, co chtěli zlínští patologové veřejnosti ukázat a sdělit, zejména s důrazem na prevenci,“ přiblížila mluvčí Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB) Dana Lipovská.

„Chtěli jsme ukázat zejména laikům, že náš obor je životně důležitý pro mnohé pacienty. A cílem bylo také odbourat všechny mýty a nesmysly spojené s patologií,“ řekla k Noci vědců Dagmar Dolinská, primářka oddělení patologie KNTB.

Motorkář ožil na pitevním stole

Koktejl

A v čem přesně návštěva zvědavé veřejnosti spočívala? „Návštěvníci si mohli projít oddělení, kde se denně vyšetřují tkáně živého člověka, vyslechnout si například informace o tom, co se děje se žlučníkem nebo znaménkem, když ho lékaři vyříznou z těla a dostane se na patologii. Také mohli zkoumat svoje buňky z otisku prstů,“ vysvětlila Lipovská.

Přístroje k řezání velmi tenkých biologických vzorků

Laboranti a lékaři lidem také ukázali používané přístroje včetně mikroskopů, barvicích automatů a mikrotomů, tedy přístrojů používaných k řezání velmi tenkých řezů biologických vzorků pro mikroskopickou analýzu.

Do celostátní páteční akce Noc vědců, která umožňuje návštěvníkům dostat se do míst, kam běžně nemohou, se zapojila KNTB a její oddělení patologie poprvé.

Blíží se Noc vědců. V 50 českých městech představí výzkum zábavným způsobem

Věda a školy

Výběr článků

Načítám