Hlavní obsah

Ozonová vrstva je na cestě k dlouhodobému uzdravení

Ozonová vrstva obepínající naši planetu je na cestě k dlouhodobému uzdravení. V pondělí to potvrdili odborníci ze Světové meteorologické organizace (WMO). Pokud bude současný trend pokračovat, do několika desítek let by se vrstva mohla vrátit do podoby z roku 1980.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Ačkoliv sopečná erupce poblíž Tongy vedla ke krátkému loňskému období zrychleného úbytku vrstvy nad Antarktidou, který způsobila vyšší hladina vodní páry v atmosféře, celkové ztráty byly omezené,“ stojí ve výročním bulletinu, který meteorologové nyní vydali.

Zlepšení stavu ozonové vrstvy je důsledkem zastavení výroby škodlivých substancí, které ji poškozovaly, k čemuž docházelo postupně v posledních několika dekádách.

I když vědci během posledních let zaznamenali několik výkyvů, při nichž pozorovali opětovné používání škodlivých látek, trend uzdravování vrstvy je optimistický.

Výbuch sopky na Tonze vytvořil nejvyšší zaznamenaný sloup popela

Věda a školy

Zamezení výroby a spotřeby vybraných chemických látek

Klíčovým dokumentem je montrealský protokol z roku 1987, pod který se podepsalo 196 států. Jeho hlavním cílem je zamezení výroby a spotřeby 96 chemických látek, které podle vědeckých důkazů ozonovou vrstvu poškozují a způsobují tak ozonové díry.

Šlo zejména o freony, které se dříve masově používaly jako nosné plyny v tlakových sprejích nebo jako chladicí média v ledničkách.

Freony a další látky byly z velké části nahrazeny fluorovanými uhlovodíky, které sice nepoškozují ozonovou vrstvu, ale jsou silnými skleníkovými plyny, které oteplují klima. Nejnovější dodatek úmluvy, tzv. kigalská změna, vyzývá státy k postupnému omezování i těchto látek.

V nejkritičtějším momentu na konci minulého století se podle vědců z OSN ozonová vrstva ztenčila o 10 procent. Vrstva začíná asi deset kilometrů nad zemí a je silná zhruba 40 kilometrů. Bez zastavení výroby látek poškozujících ozon by se do roku 2065 vrstva zmenšila o dvě třetiny.

Návrat k původnímu stavu vrstvy je pomalejší, než se původně očekávalo. K plné regeneraci by mělo podle nynějších předpokladů vědců dojít v polovině 60. let tohoto století.

Nad Antarktidou se zacelila obří ozonová díra

Věda a školy
Související témata:
Ozonová vrstva
Ozonová díra

Výběr článků

Načítám