Hlavní obsah

Ostravští vývojáři mění obyčejnou vodu pomocí vodíku na „pramen z Lurd“

Ostrava

Vodu, která má údajně obdobné účinky jako ta ze světoznámého poutního místa Lurdy, vyvinuli odborníci z Ostravy. Vsadili na vodík, kterým obohacují běžnou pitnou vodu z Beskyd, a balí ji do plechovek.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Ředitel výzkumu, vývoje a výroby firmy H2 Pharm Pavel Vašek popisuje, jak speciální generátor sytí běžnou vyčištěnou vodu vodíkem.

Článek

Dosavadní studie dokazují, že právě vysoký obsah vodíku stojí zřejmě za účinky léčivých pramenů ve francouzských Lurdách, mexickém Tlacote či německém Nordenau.

„Vodík v těle spouští protizánětlivou aktivitu, umí zastavit záněty vyvolané viry i bakteriemi, doslova zachraňuje životy,“ vysvětlil vedoucí vývojové laboratoře a ředitel společnosti H2 Pharm Milan Krajíček.

„Chrání například proti ischemickým stavům. Když máte vodík, nevadí vám, že nemáte dost kyslíku. Myslím, že brzy, když budete chtít vystoupit na Everest, tak nebudete potřebovat kyslíkovou lahev, ale vodíkovou,“ poukázal.

Krajina se změní, vodní erozi půdy zabrání inovativní pěstování plodin v pruzích

Věda a školy

„Třeba při zapití analgetik zajistí vodíková voda rychlejší nástup účinku, který je několikrát vyšší než s běžnou vodou. Vodík chrání játra. Garantuji vám, že když budete týden inhalovat vodík a pak sníte červenou muchomůrku, tak nezemřete. Ale nezkoušejte to,“ varoval Krajíček.

Doplnil, že díky malé molekulární hmotnosti a velikosti proniká vodík snadno přes buněčné membrány, neutralizuje volné radikály - škodlivé látky, které způsobují stárnutí a degenerativní choroby.

„Vodíkem sycená voda potlačuje záněty, zvyšuje výkon a urychluje rekonvalescenci, pomáhá proti covidu-19 a velmi rychle odbourává alkohol v těle, což snižuje nepříjemné symptomy kocoviny,“ řekl na adresu hydrogenované vody.

Foto: Foto H2 Global Group

Ostravští vývojáři plní vodu obohacenou o vodík do plechovek.

Ujistil, že na rozdíl od léků nemá hydrogenovaná voda žádný negativní účinek.

„Když si ji ale dám večer před spaním, tak do druhé, třetí hodiny ranní neusnu. Působí jako káva, je to energizující nápoj. Ale rozhodně je zdravější než běžně prodávané energeťáky,“ připojil.

Pitnou vodu v Ostravě nově hlídá systém, který používají před teroristy jaderné elektrárny

Domácí

Vyčistit a nasytit

Ostravští vývojáři sytí vodu vodíkem jednoduše. Pitnou vodu z nádrže Morávka čistí mikrobiologickou filtrací, následně ji pasterizují a sytí molekulárním vodíkem do maximální možné koncentrace a nakonec ji stáčejí do plechovek.

Ředitel výzkumu, vývoje a výroby Pavel Vašek sdělil, že při běžném atmosférickém tlaku je možné vodu nasytit vodíkem pouze do koncentrace 1,57 ppm (dílů v milionu).

„My ale dokážeme vytvořit podle měření nezávislé laboratoře koncentraci rozpuštěného vodíku ve vodě až 3,73 ppm. Přestože na obalu garantujeme 1,2 až 1,6 ppm, v plechovkách podle laboratoře dosahujeme hodnoty až 3,04 ppm,“ prozradil a poukázal, že ve světě je jen velmi málo firem, které dokážou dosáhnout podobných koncentrací.

Český patent může změnit budoucnost vodíkové dopravy

AutoMoto

Pro to, aby mohla firma vodíkovou vodu vyrábět, vyvinula speciální generátor, který umí nasytit vodíkem velké objemy vody a zajistí, aby se v ní vodík udržel měsíce.

„Byl vyvinut na základě teorií a zásad molekulární vodíkové geneze, elektrochemickými a s nimi souvisejícími zákony fyziky. Generátor tvoří nanobubliny, díky kterým voda vypadá při sycení jako mléko, její chuť se ale nemění,“ vysvětlil Vašek.

Vedoucí vývojové laboratoře Krajíček poznamenal, že firma by uměla nasytit vodu i vyššími koncentracemi vodíku. „Ale limitují nás mechanické vlastnosti nádob, protože čím víc to natlakujete a dosáhnete vyšších koncentrací, tak potom se z nich stává tlaková nádoba, která může být samozřejmě nebezpečná. Takže necelých pět dílů v milionu je rozumný kompromis,“ objasnil.

Firma H2 Vibe už vodíkovou vodou naplnila tisíce plechovek, které prodává přes e-shop. Do budoucna počítá se spuštěním sériové výroby, cílem je vyrábět miliony kusů plechovek ročně.

Experti z ČVUT vyvíjejí vodíkový motocykl

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám