Hlavní obsah

Ostravské planetárium má největší dalekohled určený veřejnosti

Ostrava

Největší dalekohled v Česku, kterým může veřejnost vzhlížet k obloze, je nově v hvězdárně Planetária Ostrava. Teleskopem se zrcadlem o průměru 61 centimetrů a ohniskovou vzdáleností téměř čtyři metry dohlédnou lidé až na vzdálenost desítek milionů světelných let.

Největší tuzemský dalekohled určený pro veřejnost ukrývá kopule observatoře Planetária OstravaVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Jedná se o největší dalekohled v České republice, který je určen pro vizuální astronomické pozorování pro veřejnost. Zvětšení, která lze použít, začínají na stonásobku a končí někde u 600násobného zvětšení,“ popsal lektor Planetária Ostrava Martin Vilášek.

Zájemci z řad veřejnosti mohou dalekohled v říjnu při pozorování noční oblohy využít ve středy a soboty od 20 do 22 hodin.

Dosud byly kopule hvězdárny vybaveny menšími přístroji, přičemž ten největší měl v průměru 35 centimetrů. Kvůli rostoucímu světelnému smogu však ani jeden z nich neumožňoval zájemcům prohlédnout si vzdálené vesmírné objekty.

Foto: Planetárium Ostrava

Při stěhování dalekohledu do observatoře museli použít jeřáb.

„Původními dalekohledy jsme pozorovali také spoustu kosmických objektů, třeba i hodně vzdálené galaxie, ale byly vidět jenom jako opravdu velmi malé, mlhavé skvrnky. Teď už jsme schopni ty galaxie vidět mnohem lépe, už to nejsou skvrnky, už tam třeba rozeznáme spirální strukturu nebo tmavá oblaka,“ vysvětlil Vilášek.

Dalekohled z Masarykovy univerzity pořizuje na jihu Afriky snímky vesmíru, vidí i do jiných galaxií

Věda a školy

Doplnil, že nyní proto bude pro návštěvníky pozorování oblohy mnohem zajímavější.

Spatřit 60tisíckrát slabší hvězdy, než které vidíme očima

Díky parametrům lze teď s pomocí nového dalekohledu zahlédnout na tmavé obloze hvězdy 60tisíckrát slabší než ty, které vidíme pouze očima bez dalekohledu.

„Můžeme zkusit pozorovat třeba trpasličí planetu Pluto. Tu jsme předtím těmi menšími dalekohledy neviděli, protože to je opravdu už velice slabý objekt. S tady tím už by se to mohlo podařit,“ pousmál se lektor planetária a rukou ukázal na novinku hvězdné observatoře.

Podle Viláška dokáže dalekohled dohlédnout do vzdálenosti desítek milionů světelných let. „Záleží, na kterou galaxii se budeme dívat. Ty vzdálenější, třeba v souhvězdí Panny, které jsou vzdálené více než 60 milionů světelných let, tak ty s tímto dalekohledem uvidíme na jarní obloze opravdu velmi pěkně,“ ujistil.

Foto: Planetárium Ostrava

První snímky zhotovené největším dalekohledem pro veřejnost

Dalekohled za 3,5 milionu korun, které uhradil ostravský magistrát, disponuje hlavním a sekundárním zrcadlem, jeho součástí je i pár speciálních čoček určený pro korekce optických vad nebo speciální filtry.

Dobrá zpráva pro lovce hvězd. Nebe nad Manětínskem je dál temné

Věda a školy

Zájemci z řad veřejnosti jej mohou v říjnu při pozorování noční oblohy využít vždy ve středu a v sobotu od 20 do 22 hodin.

Při instalaci dalekohledu muselo planetárium využít jeřáb, protože celé zařízení váží přes půl tuny. A jelikož ani rozměrově nejde o žádného „drobečka“, budou k němu muset lidé při pozorování vesmíru vystoupat po žebříku.

„Jsme moc rádi, že ho tady máme. Já nastoupil do planetária někdy v roce 1989 a už tehdy kolegové hovořili o tom, že by tady měla být šedesátka (tj. dalekohled se zrcadlem o průměru cca 60 cm - pozn. red.). Podařilo se nám to ale až teď,“ uzavřel Vilášek.

Pražské planetárium bude mít nový projekční systém za 180 milionů

Věda a školy

Výběr článků

Načítám