Hlavní obsah

Orlová zavádí novinku. Změny klimatu ve městě budou hlídat senzory

Orlová

Jedno z prvních měst v České republice, které se pustilo do mapování změn klimatu na svém území, je město Orlová na Karvinsku. Radnice zde nyní spouští pilotní projekt, v rámci kterého budou ve městě sedm let monitorovat klimatické podmínky.

Foto: archiv MÚ Orlová

Pohled z výšky na Orlovou

Článek

„Cílem projektu, který je zapojen do mezinárodního programu na ochranu životního prostředí LIFE, je nasbírat cenná data. Díky nim pak může město lépe pochopit klimatické změny, které se na jeho území dějí, a účelně se na ně připravit v rámci takzvané adaptační strategie,“ vysvětlila mluvčí Orlové Sandra Štrejlová.

Dodala, že konkrétně bude do konce roku v Orlové nainstalováno na třicet senzorů, které budou detailně mapovat a analyzovat klimatické podmínky ve městě. Pokročilá senzorická síť bude zahrnovat území celého města.

Sbírat se nebudou jen údaje o počasí, ale také informace o frekventovanosti vybraných dopravních úseků.
starostka Orlové

„Senzory budou nepřetržitě monitorovat různé klimatické ukazatele, jako jsou teplota, vlhkost, kvalita ovzduší, srážky a rychlost větru. Budou umístěny na strategických místech, aby pokryly co největší území Orlové a poskytly co nejpřesnější data,“ upřesnila Štrejlová.

Největší střešní fotovoltaika vyrábí elektřinu na halách v Boru u Tachova

Věda a školy

Rychlejší reakce na problémy ve městě

Podle starostky Orlové Lenky Brzyszkowské (ANO) jim nová technologie pomůže lépe pochopit, jak se klimatické podmínky v jejich městě mění.

„A budeme moci rychleji a efektivněji reagovat na případné problémy. Zároveň budou vyhodnocená data využívána pro strategické plánování, zlepšení správy města při péči o zeleň a místní komunikace,“ popisovala starostka s tím, že sbírat se nebudou jen údaje o počasí, ale také o frekventovanosti vybraných dopravních úseků.

Sběr a analýza dat budou prováděny v reálném čase a výsledky budou dostupné nejen orlovské radnici, ale také široké veřejnosti, a to prostřednictvím nově vznikajícího mapového portálu.

Nový web bude mimo jiné obsahovat také informace o územním plánu, katastrální mapu, ale i mapy dětských hřišť, škol, školek či volebních okrsků.

Klimatolog: Letní vedra budou častější a delší

Domácí

Orlová vnímá senzorickou síť jako příklad toho, jak moderní technologie využít k lepšímu porozumění našemu okolí a k ochraně životního prostředí. Senzorickou síť na svých územích využívají v Česku i další obce, ale monitorují například jen kvalitu ovzduší, dopravu či veřejné osvětlení.

Projekt za dva miliony

„Zveřejnění testovací verze mapového portálu pro občany je naplánováno na příští rok, instalace prvního senzoru ale proběhne již letos v létě. Senzorická síť bude v Orlové fungovat až do konce roku 2031 a stát bude přes dva miliony korun,“ podotkla orlovská starostka s tím, že město na projekt získalo evropskou dotaci, která pokryje šedesát procent nákladů.

Peníze město získalo díky zapojení do projektu LIFE COALA, který je spolufinancován Evropskou unií. Zaměřuje se na zvyšování odolnosti severu Moravy a Slezska vůči klimatické změně.

Podílí se na něm třináct českých a polských partnerů, včetně Moravskoslezského kraje, Ministerstva životního prostředí ČR a vědecko-výzkumných pracovišť v Česku a Polsku.

Jakub Hruška: Česká krajina zažívá krizi biodiverzity. V přírodě ubývá hmyzu, ptáků, v podstatě všeho

Osobnosti

Výběr článků

Načítám