Článek
Pokusy o ochranu plodin před suchem jsou drahé a často se neobejdou bez nákladných genetických úprav. Modifikované rostliny dokážou během sucha uzavírat stomata, malé průduchy na povrchu listů, které regulují výměnu plynů mezi rostlinou a okolím. Díky uzavření stomat přicházejí rostliny o méně vody.
Tři čtvrtiny úrody přežijí
Geneticky upravené rostliny, které to dokážou, si však kvůli jejich ceně nemůže dovolit každý. Tým Motoakiho Sekiho z výzkumného ústavu RIKEN ale nalezl levný způsob, jak dosáhnout stejného efektu jako při genetických úpravách – a to pomocí etanolu.
Při svém experimentu ošetřili vědci etanolem pšenici, rýži a také modelový organismus, huseníček rolní (Arabidopsis thaliana).
Čína vytváří nové potraviny v kosmu. Vylepšuje semínka plodin ozařováním
Ukázalo se, že rostliny se pod vlivem etanolu chovají podobně jako geneticky modifikované druhy, protože také uzavírají své průduchy. Kromě toho dokážou etanol využít. Vyrábějí z něj cukr, a mohou tak pokračovat ve fotosyntéze.
Vědci zjistili, že dvoutýdenní sucho dokážou přežít plné tři čtvrtiny rostlin ošetřených etanolem. Z neošetřených přežila jen každá dvacátá. „Ošetření obilovin etanolem může zvýšit jejich výnosy během sucha,“ konstatoval proto Motoaki Seki, hlavní autor studie.
Kolik alkoholu zůstane v půdě?
Zatím však není jasný dopad použití etanolu na životní prostředí v rozsáhlých zemědělských oblastech. Rostliny totiž nevstřebají všechen alkohol, takže část z něj zůstává v půdě. Co to znamená pro kvalitu půdy a podzemních vod, vědci v laboratorním experimentu nezkoumali.
Lze vyrobit uhlíkově negativní palivo? Pracují na něm v Kanadě i Británii
„Na to, kolik alkoholu zůstává v půdě a zda ovlivňuje mikroorganismy, se zaměří budoucí výzkum,“ ujistil Seki a dodal: „Předpokládáme, že pro některé mikroby by mohl být etanol dokonce prospěšný.“
Ujistil také, že se používá jen velmi malé množství této látky.