Hlavní obsah

Od čtyř hodin ráno můžeme pozorovat částečné zatmění superúplňku, kterému bude „asistovat“ Saturn

Obloha si pro nás na středeční velmi brzké ráno zase jednou nachystala pozoruhodnou astronomickou podívanou, které už by navíc mohlo přát i počasí. V časných ranních hodinách nastane totiž částečné zatmění Měsíce, které sice bude jen malé, ale přesto velmi dobře viditelné. Letos navíc jediné pozorovatelné z našeho území.

Foto: Stellarium/Jan Veselý

Částečné zatmění Měsíce 18. září ráno (ve 4:44 SELČ v maximální fázi) nad jihozápadním obzorem, který je vyznačen modrou linií dole. V blízkosti Měsíce je planeta Saturn.

Článek

V noci na středu rovněž nastane úplněk, a to ve 4:35 SELČ – v době, kdy se střed Měsíce ke středu Země přiblíží na méně než 360 tisíc kilometrů, proto se lidově označuje jako superúplněk.

Superúplněk

Označení „superúplněk“ není astronomickým termínem. Poprvé jej v roce 1979 použil astrolog Richard Nolle. Superúplněk či superměsíc je obecně definován jako úplněk, který je blíže k Zemi, než je obvyklé. Díky tomu se na obloze jeví o něco jasnější a větší. Měsíc se kolem Země nepohybuje po kružnici, ale po mírně výstředné elipse. Proto se vzdálenost obou těles mění – nejdál od sebe mohou být cca 406 700 kilometrů. Nejvíce se k sobě mohou přiblížit na 356 500 kilometrů, v průměru jsou středy obou těles vzdáleny takřka 385 tisíc km.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno

Rozdíl mezi „superúplňkem“ a „mikroúplňkem“

A současně tedy tuto noc dojde k částečnému zatmění Měsíce, který se zanoří do zemského stínu.

63 minut

Kolem půl čtvrté ráno už bude patrné, že se „něco děje“. Horní polovina kotouče bude o trochu tmavší než spodní. Tato fáze úkazu se označuje jako polostínové zatmění.

Meteory, kometa a zatmění Měsíce při superúplňku. Výběr astronomických úkazů roku 2024

Věda a školy

„Měsíc bude vypadat, jako by byl shora začazený černým kouřem. Jev bude sílit a ve 4:12/4:13 SELČ začne částečné zatmění Měsíce,“ popsal Pavel Suchan z České astronomické společnosti, který je i tiskovým tajemníkem Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Zatmění je malé a krátké, jeho maximální fáze nastane o půl hodiny později, ve 4:44 SELČ, a do stínu Země se při ní zanoří, tj. bude „ukousnuto“, 8,5 procenta průměru měsíčního disku. Částečné zatmění skončí v 5:15/5:16 SELČ.

Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium

Simulační snímek maximální fáze zatmění Měsíce 18. září 2024

„Na pozorování si vyberte dobrý výhled k jihozápadnímu obzoru, protože Měsíc bude v době zatmění už poměrně nízko nad obzorem,“ radí zástupci Astronomického ústavu AV ČR. Pozorovat úkaz je možné pouhýma očima, není třeba ani malý dalekohled.

Celé částečné zatmění potrvá jednu hodinu a tři minuty. Měsíc bude zapadat až cca v 6:52 SELČ, tedy až v době očima nepozorovatelné polostínové fáze zatmění, úkaz tak uvidíme prakticky celý.

Po hlavní fázi úkazu bude každopádně Měsíc pozvolna vystupovat i ze zemského polostínu a klesat k západnímu obzoru.

„Stále ještě bude z pravého okraje mírně tmavší a vizuálně se bude polostínové zatmění dát sledovat ještě asi 20 minut, tedy do cca 5:35 SELČ. V úplně celém průběhu proběhne zatmění nad obzorem jen v západní polovině Čech, nicméně jeho nejvýraznější část (částečné zatmění a očima viditelné fáze polostínového zatmění) bude pozorovatelná všude v republice,“ uvedl popularizátor astronomie a fotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Dobrá zpráva pro lovce hvězd. Nebe nad Manětínskem je dál temné

Věda a školy

„Za asistence planety Saturn“

Jev se odehraje nad jihozápadním obzorem a „za asistence planety Saturn“, jak podotýkají astronomové na webu Astronomického ústavu.

Saturn najdeme po jeho pravé straně, tuto planetu bude možné vidět i pouhýma očima. Kousek od Měsíce pak v dalekohledu můžeme najít i planetu Neptun.

Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium

Simulační snímek oblohy během maximální fáze zatmění 18. září 2024. Západně od Měsíce bude také planeta Saturn.

Úkaz lze sledovat, i když nebude úplně jasno

Počasí už se po vydatných deštích a ničivých záplavách uklidňuje a pozorovatele oblohy by o zážitek ochudit příliš nemělo.

„Počasí přát bude: s výjimkou Šumavy a okolí Novohradských hor, kde bude oblačno, očekáváme jasno nebo polojasno. Jen ojediněle se mohou tvořit mlhy či nízká oblačnost,“ sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Policie řeší tři případy rabování

Počasí

„Pokud nebude úplně jasno a obloha se přeci jen v průběhu pozorování pokryje jemnou vrstvou oblačnosti (nebude-li tedy úplně zataženo), pořád lze úkaz pozorovat,“ doplnil k tomu Horálek.

„Dokonce samotné oblaky přecházející před Měsícem mohou vytvořit zajímavé jevy, neboť rozptylují měsíční záření na kapičkách vody či krystalcích ledu, z nichž jsou tvořeny, což obvykle přináší podmínky například pro vznik hala kolem Měsíce, atmosférickou korónu a podobně. Přechod řídkého oblaku může učinit podívanou ještě dramatičtější a fotogenickou,“ vysvětlil.

Za rok úplné zatmění

Zatmění vzniká při průchodu Měsíce zemským stínem. Další částečné zatmění Měsíce viditelné z Česka proběhne 14. března 2025.

Z našeho území navíc už za necelý rok, 7. září 2025 v pozdních večerních hodinách za soumraku a na počátku noci spatříme úplné zatmění Měsíce, jedno z nejdelších v tomto desetiletí.

FOTO: Modrý úplněk rozzářil oblohu po celém světě

Věda a školy

Svět se kochal modrým Měsícem, ve skutečnosti byl žlutý až načervenalý

Věda a školy

Výběr článků

Načítám