Hlavní obsah

O studium stomatologie je v Ostravě stále větší zájem. V regionu nemá zubaře až sto tisíc lidí

Ostrava

Mladou generaci zubařů se snaží vybudovat Moravskoslezský kraj. V regionu je totiž abnormální nedostatek stomatologů, zubní lékaři zde chybí pro až 100 tisíc lidí. Změnit se to snaží Lékařská fakulta Ostravské univerzity (LF OU), na které se po dlouholetých přípravách loni v září otevřel obor stomatologie.

Foto: LF OU

V Ostravě už studuje 41 budoucích zubních lékařů.

Článek

Finančně vzdělávání budoucích zubařů podporuje i kraj, který nyní na jejich vzdělávání poslal 22 milionů korun.

„Tato finanční částka pomůže pokrýt mzdové náklady tří ročníků studijního programu Zubní lékařství po celých pět let studia. V současnosti na lékařské fakultě studuje už 41 budoucích zubařů. K první dvacítce, která nastoupila loni na podzim, letos nastoupilo dalších jednadvacet studentů,“ sdělila mluvčí LF OU Hana Hanke.

Do druhého ročníku postoupili všichni

Vedení lékařské fakulty je rádo, že o studium zubařiny je velký zájem, a navíc jsou loni přijatí budoucí zubaři velmi šikovní.

V Ostravě se začali vzdělávat budoucí zubaři

Věda a školy

„Do druhého ročníku postoupili úplně všichni, navíc si řada z nich udělala zkoušky a zápočty ještě v předtermínech. A jsou také manuálně velmi zruční, což vidíme už teď na praktikách preklinického zubního lékařství,“ sdělil vedoucí katedry zubního lékařství LF OU a FN Ostrava Martin Starosta.

Ten doufá, že stejnou šikovnost a touhu vystudovat zubní lékařství prokáže i dalších 21 studentů, které ze 760 uchazečů přijala lékařská fakulta v letošním roce. Před rokem se přihlásilo 420 zájemců, fakulta tehdy přijala zmíněnou dvacítku.

Foto: LF OU

Mezi studenty oboru stomatologie je na ostravské lékařské fakultě i hodně žen.

„Po naplnění všech ročníků budeme mít na lékařské fakultě v každý moment přibližně sto studentů stomatologie, přičemž jejich výuka je hlavně ve vyšších ročnících značně individualizovaná, navíc s nemalými náklady na přístrojové a materiální vybavení,“ vysvětlil děkan LF OU Rastislav Maďar.

Dodal, že vzdělávání zubních lékařů je vysoce finančně náročné a bez krajských financí by to nebylo možné. „Je to sice podpora adresovaná lékařské fakultě, ale konečným společným cílem je přínos pro obyvatele našeho regionu ve formě mladé generace zubních lékařů,“ upozornil děkan.

Nedostupná zdravotní péče trápí desítky tisíc lidí, problém je hlavně se zubaři

Domácí

Je zapotřebí kvalitní zázemí i zubaři

Zatímco první dva roky se na své budoucí povolání připravují studenti přímo na lékařské fakultě, ve třetím ročníku se přesunou v rámci klinické praxe do ostravské fakultní nemocnice. Zde jsou pro ně připravené zubní ambulance i moderní laboratorní zázemí.

Nedávno například Oddělení zubního lékařství FN Ostrava a LF OU otevřelo nově vybudované laboratoře ortodoncie a protetiky. Součástí laboratoří jsou i šatny pro studenty, kompletní sociální zázemí a denní místnost. Stavba trvala osm měsíců a včetně přístrojového vybavení stála 24 milionů korun.

Foto: archiv LF OU

Součástí nových prostor je učebna s tzv. fantomy, na kterých se budou učit studenti jednotlivé zákroky a trénovat zručnost.

Aby nový studijní program mohl otevřít a fungovat, je zapotřebí i velké množství zubařů, kteří se na výuce podílejí.

„Máme sestavený kvalitní pedagogický tým pro teoretické předměty v prvních dvou ročnících. Teď začneme oslovovat další kolegy, kteří s fakultou podepsali předběžnou spolupráci a kteří budou zajišťovat výuku v jednotlivých oborech v klinických ročnících,“ upřesnil Starosta.

Podpora z kraje i města

Moravskoslezský kraj i samotné město Ostrava významně finančně podpořily vznik oboru zubního lékařství už v předešlých letech. Také díky podpoře města a kraje totiž fakulta mohla pro své studenty vybudovat nové moderní prostory, ve kterých se studenti zubního lékařství připravují první dva roky na praxi.

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám, nejhorší situace je na Karvinsku a Bruntálsku. Zubař chybí v kraji až stovce tisíc lidí, někteří nebyli na kontrole se zuby i déle než 10 let.

Hrazené plomby zůstanou i po konci amalgámu

Domácí

Výběr článků

Načítám