Hlavní obsah

Z Atlantiku proudí na Evropu atmosférická řeka

Do Evropy se dostal zajímavý fenomén zvaný atmosférická řeka. Upozornili na to odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s tím, že jedna z těchto „řek“ aktuálně proudí z Atlantiku do západní Evropy. Ačkoli s sebou atmosférické řeky vždy – jednoduše řečeno – nesou hodně vody, tak konkrétně na našem území se podle meteorologů žádných extrémů tentokrát obávat nemusíme.

Foto: ČHMÚ

Čtvrteční snímek z družice MTG kanálu vodní páry

Článek

Atmosférickými řekami jsou míněny „koridory“ přenosu vlhkosti vzduchu z tropických oblastí do jiných zeměpisných šířek. Zmíněné koridory bývají tisíce kilometrů dlouhé, ale „jen“ několik set kilometrů široké. Vlhkost je v takovém případě soustředěna hlavně ve spodních částech troposféry a často je doprovázena ještě silným prouděním.

Podle ČHMÚ může být celkový tok vodní páry v nejvýraznějších atmosférických řekách větší než průměrný průtok kteréhokoli vodního toku na světě. A jestliže pak tato souvislá struktura zasáhne pobřeží, může dojít k extrémním srážkám.

„Jedna z takových atmosférických řek teď proudí z Atlantiku do západní Evropy, kam se dostává vlhkost po jižním okraji hluboké tlakové níže nad Británií. Poměrně velké množství srážek, ale nikoli extrémní, zaznamenávají hlavně ve Francii, Švýcarsku a na západě Německa,“ upozornil ve čtvrtek večer ČHMÚ na svém Facebooku.

Přízemní mrazíky a na horách sníh. Na závěr týdne se ochladí

Počasí

V Česku aprílové počasí

Ústav však ujistil, že žádné extrémy s ohledem na déšť v ČR rozhodně nehrozí.

„U nás bude počasí zůstávat dost aprílové: jeden nebo dva slunečné dny bude střídat velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami, žádné extrémní srážky se na nás nechystají. Čtvrteční srážkové úhrny se nejčastěji zastavily mezi 2 až 8 mm, vyšší byly pouze na horách, v pátek spadne nejčastěji do 5 mm, na horách do 15 mm a v sobotu opět do 5 mm, na horách do 10 mm,“ doplnila pro Novinky v reakci na informace od expertů z ČHMÚ o atmosférických řekách meteoroložka Dagmar Honsová.

Ananasový expres v USA

Každopádně ale platí, že pokud se atmosférická řeka dostane nad pevninu, často je tato vlhkost uvolněna ve formě deště, který může být i velmi vydatný, v krajních případech až extrémní – zejména na návětrných stranách hor.

Známý případ atmosférické řeky bývá např. na západním pobřeží Spojených států, hlavně v Kalifornii, kam může proudit velké množství vlhkosti z oblastí Tichého oceánu kolem Havaje (označován jako „Pineapple Express“, tedy „Ananasový expres“) a může přinášet velké množství deště nebo sněhu, připomíná Český hydrometeorologický ústav další zajímavost.

Atmosférické řeky mohou přinést rovněž nemálo srážek třeba do oblasti Azorských ostrovů. Daný jev tam často doprovázejí sesuvy půdy.

Klimatické změny zdvojnásobily pravděpodobnost silných povodní v Evropě

Věda a školy

Výběr článků

Načítám