Hlavní obsah

NASA vyřadila dvě astronautky z letu na ISS. Lodí se v únoru vrátí posádka Starlineru

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyřadil dvě astronautky z nadcházející mise Crew-9 na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby uvolnil místo pro posádku kosmické lodi Starliner od společnosti Boeing. Dvojice astronautů na ISS uvázla kvůli poruše.

Foto: NASA

Loď Boeing Starliner zakotvená na vesmírné stanici, 3. července 2024

Článek

Ve vesmírné lodi Crew Dragon společnosti SpaceX, konkurenta Boeingu, měla podle plánu 24. září odletět čtveřice astronautů. Mise nyní počítá s astronautem NASA Nickem Haguem a kosmonautem ruské agentury Roskosmos Alexandrem Gorbunovem.

Američanky Zena Cardmanová a Stephanie Wilsonová zůstanou na Zemi, podle prohlášení NASA ale „mohou být znovu zařazeny na některou z budoucích misí“, jak napsal portál Space.com.

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let.

Rusko chce do roku 2030 vytvořit jádro vlastní vesmírné stanice

Věda a školy

Starliner má odletět od ISS bez posádky 6. září

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová odletěli na ISS už na začátku letošního června v kosmické lodi Starliner od Boeingu. Jednalo se o první testovací let tohoto plavidla s posádkou, vrátit se na Zemi měli po osmi dnech. Původní plán ale narušilo selhání naváděcích trysek lodi. NASA minulý měsíc oznámila, že návrat ve Starlineru není pro astronauty dostatečně bezpečný.

Minulý týden pak uvedla, že společně s Boeingem dokončila kontrolu připravenosti na nadcházející odlet Starlineru bez posádky. Pro Boeing je to neúspěch.

Prázdný Starliner by se každopádně měl odpojit od ISS tento týden v pátek, aby uvolnil dokovací port na americkém staničním modulu Harmony pro přílet mise Crew-9. Očekává se, že její posádka se i s dvěma trosečníky vrátí na Zemi příští rok v únoru.

Astronauti se vrátí na Zemi z ISS až příští rok. Starliner odletí bez nich

Věda a školy

FOTO: Jak vypadá život astronautů uvázlých na ISS? Opravují záchod, pěstují květiny nebo fotí

Zahraniční

Související články

Výběr článků

Načítám