Hlavní obsah

Nanomembrány z Liberce našly nečekané využití. Ve spojení s husím peřím

Když vědci z liberecké univerzity před lety testovali čerstvě vyvinuté nanovlákenné membrány pro oděvy, výsledky je příjemně překvapily. Tehdy ještě netušili, jak užitečné se nanomembrány ukážou ve spojení s husím peřím.

Foto: Technická univerzita v Liberci

Roman Knížek (vlevo) a David Pařízek s péřovým spacákem s nanomembránou

Článek

Nanovlákenné membrány pro oděvy testovali vědci z Technické univerzity (TUL) v Liberci už v roce 2015. Výsledky předčily očekávání.

„Zatímco nepromokavost je stejná jako u špičkových světových výrobců, naše membrána nemá konkurenci v prodyšnosti. Neboli schopnosti odvodu tělesné vlhkosti pryč od těla,“ pochvaloval si už tehdy Roman Knížek, který nanomembránu vyvinul.

Dnes působí jako vedoucí katedry hodnocení textilií na Fakultě textilní (FT) TUL a sleduje, jak jeho vynález našel uplatnění v praxi.

Technická univerzita v Liberci získala institucionální akreditaci

Věda a školy

Liberecká firma OutdoorKWAK s 23 zaměstnanci se vrhla na výrobu péřových oděvů a doplňků s nanomembránou. Portfolio výrobků s libereckým vynálezem se přitom postupně rozšiřuje. V nabídce má firma péřové bundy i spacáky s nanomembránou, ale také sukně, fusaky nebo palčáky. Unikátní kombinaci péřového výrobku z husího peří a nanomembrány chrání užitný vzor.

Foto: OutdoorKWAK

Péřová bunda s nanomembránou z nabídky malé liberecké oděvní firmy

„Kombinace nanomembrány a peří na trhu zatím není,“ říká Roman Knížek, který se společností na vývoji oděvů s nanomembránou spolupracuje. „Je to přidaná hodnota, která výrazně přispívá k udržení tepla a komfortu péřových spacáků a oděvů v nepříznivém počasí,“ líčí.

Nový materiál z liberecké univerzity zvýší šance na záchranu lidí při požáru

Věda a školy

Přitom péřovým výrobkům se lidé v minulosti i vyhýbali - právě kvůli obavě, že promoknou. „S nanomembránou tyto obavy odpadají. Oděv nebo spacák má vysoký vodní sloupec a je větruodolný. A protože je membrána lehoučká, oděv nenabývá na váze,“ vyjmenovává přednosti nanotechnologie spolumajitel firmy OutdoorKWAK David Pařízek.

Odklápěcí rukavice

Oděvy s nanomembránou šijí v liberecké firmě v dámských, pánských i v dětských velikostech. Nyní vyvíjejí také odklápěcí rukavice, které v rámci své diplomové práce navrhla studentka Dominika Reslová z katedry hodnocení textilií FT TUL.

Foto: OutdoorKWAK

Péřový spacák s nanomembránou z nabídky liberecké oděvní firmy

„Celkově je to pro nás velmi motivující spolupráce a důkaz, že se vyplatí jít s dobrými nápady nejen za velkými firmami a hráči v oděvním průmyslu, ale spolupracovat i s menšími firmami, které jsou při vývoji novinek progresivní a umějí do toho jít s tou správnou dávkou nadšení,“ pochvaluje si Roman Knížek.

Výroba se mění, peří zůstává

Propojení s univerzitu si cení i v oděvní firmě. „Získáváme díky nim odbornost podpořenou zkušenostmi s vývojem, cenné informace o materiálech a technologické know-how. Navíc máme to štěstí, že liberecká textilní fakulta má vynikající pověst, která dodává našim výrobkům další punc kvality,“ říká zakladatelka firmy Eva Hrstková.

K výrobě péřových spacáků se dostala v roce 2016, když převzala živnost po ženě, která šila spacáky na zakázku. Už na přelomu let 2017 a 2018 spojila síly s libereckou univerzitou a po roce 2019 se začala výroba profesionalizovat a rozšiřovat.

Ke spacákům přibyly oděvy a veškeré doplňky pro aktivní pohyb venku, jedno se ale nezměnilo. Hřejivým plnivem je stále nejjemnější husí peří a prostředkem nepromokavosti nanomembrány.

Štítek na oděvu zamezí podvodům. Prozradí, jestli šaty už někdo nosil a pral

Věda a školy

Výběr článků

Načítám