Hlavní obsah

Nad Filipínami shořel metrový asteroid

Manila

Asteroid o průměru asi jeden metr shořel v noci na čtvrtek jako zářící ohnivá koule v zemské atmosféře nad Filipínami. Byl to teprve devátý asteroid, který se podařilo objevit před dopadem, a bylo tak možné jeho zánik sledovat. Na asteroid předem upozornily americký Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA) i Evropská kosmická agentura (ESA).

Metrový asteroid shořel nad Filipínami, byl devátý objevený před zánikemVideo: DENISSON SORIANO MACALAN, ALLAN MADELAR, MYKYLA ZIPAGAN LUMAUIG, AP

Článek

Vzácná podívaná byla patrná na nebi nad Luzonem, nejlidnatějším ostrovem Filipín.

Mnoho místních obyvatel čekalo na tento okamžik venku a zveřejnilo videa na sociálních sítích, přičemž některá z nich zprostředkovala agentura AP a my se jimi můžeme pokochat v úvodním videu tohoto článku.

„Přilétá!“

„Přilétá,“ napsala ve středu ESA.

Italové našli jeden z nejvzácnějších mikrometeoritů

Věda a školy

„Objekt je neškodný, ale lidé v okolí mohou spatřit velkolepou ohnivou kouli! Tento asteroid, který dnes (ve středu) ráno objevila observatoř Catalina Sky Survey, je teprve devátým asteroidem, který kdy lidstvo spatřilo před dopadem,“ uvedla agentura na síti X.

Americký program Catalina Sky Survey, který pátrá po potenciálně nebezpečných asteroidech, spatřil astronomický objekt pojmenovaný 2024 RW1 několik hodin před jeho vstupem do atmosféry.

Metrové asteroidy zasáhnou podle odborníků Zemi zhruba každé dva týdny, ale jen velmi zřídka se je podaří objevit dříve, než shoří v atmosféře. Většinou se o těchto objektech, které mohou na obloze zazářit jako tzv. bolid (velmi jasný meteor), a případném pádu meteoritů na zemský povrch i mezi vědeckou komunitou referuje až zpětně.

Na případu č. 8 se podíleli Češi

Že se jednalo teprve o devátý případ takového „předpovězení asteroidu“, potvrdil pro Novinky i Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Předchozí, tedy světově osmý případ, kdy se astronomům podařilo malou planetku zaregistrovat několik hodin před střetem se Zemí a jejím zánikem a poměrně přesně předpovědět místo a čas dopadu, se odehrál letos v lednu nedaleko Berlína. Konkrétně pro české astronomy to byl první případ, kdy disponovali kompletními daty ještě před vstupem tělesa do atmosféry.

U výsledného bolidu s označením EN210124_003238, který vznikl z původní planetky 2024 BX1, bylo jedinečné to, že jej odborníci detekovali a správně předpověděli jeho dráhu i potenciální místo dopadu úlomků-meteoritů v Německu zhruba dvě a tři čtvrtě hodiny předtím, než objekt zazářil na středoevropské obloze, tedy i nad našim územím, jako velmi jasný meteor.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Složený snímek bolidu EN210124_003238 z videozáznamu pořízeného kamerou na stanici Frýdlant v Čechách

Obecně platí, že čím menší asteroid je, tím blíže musí být k Zemi, než ho vědci mohou zaznamenat. Některé tyto objekty, které jsou blízko k Zemi, nejsou vidět kvůli záři Slunce.

Podle ESA nebylo dosud objeveno 99 procent blízkozemních asteroidů menších než 30 metrů, připomíná server Live Science.

Astronomy nadchl předpovězený zánik planetky u Berlína. Bolid byl vidět i z Česka

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám