Hlavní obsah

Na Zemi se řítí geomagnetická bouře. Může zas přinést polární záři i k nám

Americké Národní středisko pro předpověď kosmického počasí vydalo na středu 24. července varování před geomagnetickou bouří způsobenou zvýšenou aktivitou Slunce, která by po celém světě včetně střední Evropy mohla způsobit polární záři, píše server Space.com. Podobná sluneční bouře přinesla v květnu polární záři i do Česka, byla vidět pouhým okem, a to hned ve dvou květnových dnech.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Polární záře nad Českou republikou

Článek

Americký úřad očekává, že by se bouře na planetě Zemi mohla začít projevovat ve středu v ranních hodinách. Je ale možné, že se opozdí.

„Pravděpodobně se bouře opozdí kvůli pomalému ‚provozu‘ slunečního větru a dodatečnému bouřkovému vanutí před ní,“ uvedla podle serveru vesmírná fyzička Tamitha Skov.

Sever The Weather Network uvedl, že by bouře mohla dorazit od 08:00 do 11:00 SELČ.

Nad Českem byly vidět polární záře i nová kometa

Věda a školy

Pokud by však dorazila ještě za tmy, mohla by být v Česku vidět. Podle meteoroložky Dagmar Honsové se sice v noci očekává proměnlivá oblačnost, po půlnoci ale bude ubývat a převládat bude polojasno. „Nejméně oblačnosti bude od asi dvě hodiny do východu slunce,“ uvedla Honsová.

Příčinou bouře je koronární výtrysk hmoty (CME), který se uvolnil ze Slunce v neděli 21. července a právě se řítí k Zemi. CME s sebou přinese elektricky nabité atomy známé jako ionty, které při srážce se zemskou magnetosférou mohou vyvolat geomagnetickou bouři, vysvětluje Space.com.

Právě během geomagnetických bouří se ionty srážejí s plyny v zemské atmosféře a uvolňují energii ve formě světla, kterou poznáme jako polární záři neboli auroru borealis. Ta se může objevit jak na severní polokouli, tak i na jižní. Dočkat by se přitom mohla i Evropa včetně její střední části.

FOTO: Nad Českem se objevila polární záře

Domácí

Výběr článků

Načítám