Hlavní obsah

Na Zemi se po rekordně dlouhém pobytu na ISS vrátili ruští kosmonauti. S nimi i Američanka

V Kazachstánu v pondělí přistála návratová kabina vesmírné lodi Sojuz MS-25, ve které se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vrátili ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Nikolaj Čub společně s americkou astronautkou Tracy Dysonovou. Kononěnko s Čubem strávili na ISS 373 dní, 14 hodin, 42 minut a 47 sekund, což je rekord v nepřetržitém pobytu na této orbitální stanici.

Na Zemi se po rekordně dlouhém pobytu na ISS vrátili astronauti z Ruska a USAVideo: Reuters

Článek

Návratový modul přistál v pondělí v kazašské stepi ve 13:59 SELČ zhruba tři a půl hodiny po odpojení od ISS a po zjevně bezproblémovém sestupu, vyplývá to z informací od agentur APReuters.

V závěrečné fázi kabina klesala k Zemi s pomocí padáku rychlostí asi 7,2 metru za sekundu, přičemž v posledních sekundách dopad zmírnil zážeh malých motorů.

Kononěnko a Čub přiletěli na ISS loni 15. září a jejich mise se stala nejdelší v programu ISS, podotkla ruská agentura TASS. Dysonová přiletěla v březnu a strávila na Mezinárodní vesmírné stanici půl roku.

Ruští kosmonauti pokořili rekord v nejdelším nepřetržitém pobytu na ISS

Věda a školy

Přiletí ve čtvrtek nová dvojice?

Na ISS nyní zůstává devět astronautů včetně Američanů Butche Wilmora a Sunity (Suni) Williamsové, kteří jsou na orbitálním komplexu od června a měli na něm původně strávit jen osm dní.

Kvůli technickým problémům vesmírné lodi Starliner společnosti Boeing, která byla zpátky na Zemi poslána bez nich, si ale pobyt prodlouží patrně až do února a vrátit se mají lodí společnosti SpaceX.

Posádka uvázlá na ISS: Tak to v této branži chodí

Věda a školy

Williamsová se teď po Kononěnkovi stala velitelkou stanice, jak na síti X napsal specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

V této souvislosti je třeba připomenout, že americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nedávno vyřadil dvě astronautky z nadcházející mise Crew-9 na ISS, aby uvolnil místo pro posádku kosmické lodi Starliner, resp. pro její únorový návrat.

Ve vesmírné lodi Crew Dragon firmy SpaceX, konkurenta Boeingu, měla podle plánu 24. září odletět na ISS čtveřice astronautů. Zaprvé to ale nakonec bude nejdříve ve čtvrtek 26. září, uvedl portál Space.com, a zadruhé mise Crew-9 hlavně už počítá jen s astronautem NASA Nickem Haguem a kosmonautem ruské agentury Roskosmos Alexandrem Gorbunovem.

NASA vyřadila dvě astronautky z letu na ISS. Lodí se v únoru vrátí posádka Starlineru

Věda a školy

Američanky Zena Cardmanová a Stephanie Wilsonová zůstanou na Zemi, podle prohlášení NASA však „mohou být znovu zařazeny na některou z budoucích misí“.

ISS a rekordy

Výše zmiňovaný devětapadesátiletý Kononěnko drží několik vesmírných rekordů, včetně celkově nejdelší doby strávené v kosmu. Rekord v kumulované délce kosmických letů, kterého dosáhl během svých pěti různých misí, činí u Kononěnka 1110 dní, 14 hodin, 57 minut a sedm sekund, připomněl Václavík.

Držitelem rekordu v podobě nejdelšího nepřetržitého pobytu ve vesmíru je ruský kosmonaut Valerij Poljakov. Ten v letech 1994 až 1995 strávil 437 dní na ruské orbitální stanici Mir. Na druhém místě je rovněž Rus Sergej Avdějev, který na Miru pobyl na konci předchozího tisíciletí 379 dní.

A když už jsme u rekordů, tak nedávno na ISS dorazila ruská loď Sojuz se dvěma Rusy a jedním Američanem, historicky nejstarším dlouhodobým členem posádky této stanice na oběžné dráze Donaldem Pettitem (69).

Sojuz dopravil na vesmírnou stanici dva Rusy a Američana - nejstaršího člena dlouhodobé posádky ISS

Věda a školy

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let.

Rusko chce do roku 2030 vytvořit jádro vlastní vesmírné stanice

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám