Hlavní obsah

Na vesmírné základně na Shetlandách explodoval motor rakety

Při testovacím zážehu rakety na britské vesmírné základně SaxaVord Spaceport na Shetlandských ostrovech v noci na úterý explodoval motor rakety. Test prováděla německá společnost Rocket Factory Augsburg (RFA). Při výbuchu nebyl nikdo zraněn a zničena nebyla ani startovací plošina, uvedla britská média. Video zprostředkovala agentura Reuters.

Na vesmírné základně na Shetlandách při testu explodoval motor raketyVideo: Reuters

Článek

Motor se podle zpravodajské stanice BBC proměnil v ohnivou kouli a z místa stoupal hustý dým. Před zkouškou bylo okolí rakety v souladu s bezpečnostními předpisy evakuováno, takže nikdo nebyl zraněn. Podle RFA během testu došlo k „anomálii“, jejíž příčinu bude třeba detailně prověřit.

Podobné zkoušky podle mluvčího základny slouží k tomu, aby se zabránilo katastrofám při ostrých startech.

Firma RFA chce být první společností, která vyšle raketu do vesmíru z nového kosmodromu na britském ostrově Unst (součást Shetlandských ostrovů).

Britský kosmodrom na Shetlandách získal povolení k prvním startům raket

Věda a školy

Plánovaná zkouška devíti motorů byla součástí série testů před prvním startem. Před třemi měsíci proběhla první krátká zkouška úspěšně, motory tehdy běžely osm vteřin a pak byly vypnuty.

Shetlandy jsou souostroví a jedna ze 32 správních oblastí Skotska. Je to nejsevernější území Skotska, potažmo Spojeného království. Ostrovy s celkovou rozlohou 1468 km čtverečních leží na hranici Severního moře a Atlantiku.

Bývalá základna britského letectva

Licenci pro základnu SaxaVord udělil loni v prosinci britský Úřad pro civilní letectví (CAA). Jedná se o první plně licencovaný kosmodrom v západní Evropě, odkud budou rakety schopny startovat vertikálně na oběžnou dráhu, informovala tehdy BBC.

Kosmodrom má povolení pro 30 startů ročně, které budou sloužit k vynášení družic a dalšího nákladu do vesmíru. O služby kosmodromu projevila zájem německá raketová firma HyImpulse, britská Skyrora či americká společnost Lockheed Martin/ABL Space Systems.

Vesmírné středisko SaxaVord funguje na místě dřívější základny britského letectva na ostrově Unst, který je nejsevernější částí Shetlandských ostrovů a nejsevernějším obydleným územím Spojeného království.

Základna po druhé světové válce sloužila jako radarová stanice, odkud se sledoval pohyb sovětských letadel. Armáda ji uzavřela v roce 2006, poté ji koupili noví majitelé, kteří už do výstavby investovali kolem 30 milionů liber (asi 855 milionů Kč).

Kosmodrom vlastní Frank a Debbie Strangovi, kteří mají se základnou velké plány.

Z Kourou poprvé odstartovala evropská raketa nové generace

Věda a školy

Výběr článků

Načítám