Hlavní obsah

Na projektu cesty do vesmíru spolupracují i experti z ČVUT. Začíná simulovaná mise

Praha

Na projektu s názvem Česká cesta do vesmíru spolupracují experti z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT). Přispějí přístrojem pro věrnou simulaci komunikace s posádkou. Fakulta se také zapojí do aktuální akce, která bude simulovat misi na Měsíc Promise. Uskuteční se v tréninkovém centru Little Moon City Prague (LMCP).

Foto: Petr Lukšan

Mise Promise se uskuteční v tréninkovém centru LMCP tvořeném mj. hlubinným habitatem Hydronaut H03 Deep Lab.

Článek

Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě. Osmačtyřicetihodinovou simulovanou misi, která potrvá od pátku do neděle, pořádá s partnery Akademie věd ČR.

Program simulované mise bude mít vědeckou a popularizační část. Ve vědecké části stráví posádka, již tvoří bojový pilot a záložní astronaut Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda, konstruktér Matyáš Šanda a odborník na hyperbarickou medicínu Miroslav Rozložník, 48 hodin v izolaci ve speciálním prostoru, v takzvaném habitatu Hydronaut.

Součástí simulace letu na Měsíc budou různé vědecké experimenty i izolovaný výstup na „měsíční povrch“ s pomocí virtuální reality, kde si posádka vyzkouší „nasbírat“ geologické vzorky.

Podvodní laboratoř projektu Hydronaut zakotvila na dva roky v areálu ČVUT

Věda a školy

V popularizační části, tvořené rozhovory a prezentacemi zapojených institucí a firem, za FEL vystoupí v neděli 8. září od 15:30 Zbyněk Kocur z katedry telekomunikační techniky. Fakulta bude tuto část vysílat na sociálních sítích. Kocurův tým poskytl projektu své zařízení E-Shaper a upravil jej pro ovlivňování komunikačního kanálu mezi posádkou a pozemskou řídicí stanicí.

„Díky zařízení E-Shaper jsme schopni v horizontu hodin a dnů vytvořit scénář, ve kterém budeme postupně prodlužovat zpoždění a měnit spolehlivost komunikace. A tím napodobovat podmínky při cestě na Měsíc či při jiné vesmírné misi. Aktéři projektu si tak otestují, že užívané systémy za těchto podmínek fungují. Vyzkouší si ale i zpožděnou či zkreslenou komunikaci,“ uvedl Kocur.

Monitorovat životní podmínky astronautů

Letošní léto se do projektu zapojili také experti z katedry počítačové grafiky a interakce FEL. Tým pod vedením Zdeňka Míkovce se pustí do vylepšení palubního systému Common Tongue, který je používán pro logistické operace v průmyslové praxi a právě simulace kosmických misí.

„Jde o systém, který umožňuje plánovat a ovládat různé události v čase. Mohou to být jak úkoly, tak zdroje – lidské, ale i technické či materiální, například správa a řízení spotřeby materiálu při provádění experimentů,“ řekl Míkovec.

Ladislav Sieger z katedry fyziky nabídl týmu své zkušenosti se stavbou kritických systémů. Nyní se zabývá vývojem technologií, které jsou schopny monitorovat životní podmínky astronautů na misích.

Teenageři se mohou zapojit do českého letu do vesmíru. Vybraní zažijí stav beztíže

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám