Hlavní obsah

Na oběžnou dráhu zamířila první francouzsko-čínská družice. Zbytek rakety dopadl u vesnice

Si-čchang (Čína)

Z kosmodromu Si-čchang na jihozápadě Číny byla v sobotu do vesmíru vypuštěna první francouzsko-čínská družice SVOM. Informovala o tom agentura AFP. Satelit vynesla čínská raketa Dlouhý pochod 2C. Jedná se o první družici, kterou společně vyvinuli francouzští a čínští inženýři. Směrem na kruhovou oběžnou dráhu s výškou 625 km v sobotu odstartovala kolem 9:00 SELČ.

Foto: Chen Haojie/Xinhua, AP

Start čínské nosné rakety Dlouhý pochod 2C nesoucí družici SVOM (sobota 22. června)

Článek

Cílem mise dané družicové observatoře SVOM (Space Variable Objects Monitor) je zaznamenávat ve vesmíru tzv. gama záblesky, což jsou mohutné exploze vznikající při srážkách hvězd. Jejich zkoumání by mělo přinést hlubší znalosti o historii kosmu.

„Observatoř o hmotnosti 930 kg má na palubě 450 kg vědeckého přístrojového vybavení. Základem družice je dalekohled ECLAIRs, který hraje klíčovou roli a umožní autonomně detekovat gama záblesky v téměř reálném čase,“ vysvětlil na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

„Nominální délka mise SVOM jsou tři roky s možným prodloužením na pět let,“ sdělil Václavík.

Česká družice VZLUSAT-2 oslavila dva roky na oběžné dráze

Věda a školy

Doplnil, že spolu s francouzsko-čínskou kosmickou observatoří SVOM byla vypuštěna ještě menší čínská družice CATCH-1. Jde o první ze série technologických družic sloužící k ověření nových detektorů, kamer či lehké rentgenové optiky.

Raketový stupeň dopadl nedaleko vesnice

Starty z kosmodromu Si-čchang se snaží Čína podle citovaného tuzemského odborníka postupně omezovat a přesouvat zejména na kosmodrom Wen-čchang. Jedním z důvodů je výrazně vyšší zalidnění okolí a samotného kosmodromu, než tomu bylo v době vzniku příslušné raketové střelnice.

„Takto dopadl v sobotu do blízkosti vesnice stupeň rakety CZ-2C (Dlouhý pochod 2C),“ poznamenal Václavík.

Je to tak další příklad dopadu tzv. vesmírného smetí na obydleném území. Všiml si toho např. i web listu The Times of India.

U čínské vesnice dopadly trosky z rakety a začaly hořet

Věda a školy

Vrták a lopatka. Číňané zveřejnili video z odběru měsíčních vzorků

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám