Hlavní obsah

Na Chebsku vědci opět zkoumají výskyt vzácné bělozubky tmavé

Cheb

Odborníci budou v lokalitách Chebské pánve opět intenzivně monitorovat výskyt bělozubky tmavé, původně pocházející z Afriky. Malý hmyzožravec z čeledi rejskovitých se na Chebsku v posledních dvou letech postupně rozšířil. Výzkumníci díky spolupráci s místními obyvateli získávají cenné poznatky o jeho životě, informovala vědkyně z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR Alena Fornůsková.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Bělozubka tmavá (Crocidura russula) na Chebsku na snímku z loňského září

Článek

Výskyt bělozubky tmavé na Chebsku opět na podzim zkontrolují vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a Muzea Karlovy Vary. Jde již o třetí „expedici“ za novým druhem savce, který se nedávno objevil v Chebské pánvi.

Vědci v regionu stráví 10 dní, během kterých chtějí blíže určit směr a rychlost šíření živočicha.

„Letos budeme mít v terénu tři týmy, které na Chebsku zkontrolují lokality známé z minulých let, kdy jsme výskyt bělozubky tmavé potvrdili. Zaměříme se i na nová místa výskytu u Nebanic. V každé lokalitě zůstaneme tři odchytové noci, abychom maximalizovali přesnost odchytů,“ sdělila Fornůsková.

Nový savec doputoval do Česka z Afriky. Na Chebsku spustí monitoring bělozubky tmavé

Věda a školy

Vědci k odchytům tohoto hmyzožravce používají pasti se sardinkami coby návnadou. Pasti jsou bezpečné jak pro odchycená zvířata, tak pro domácí mazlíčky. Nejčastěji jsou umístěny u stěn domů, u kamenných zídek a na březích potoků, kde se rejskovití vyskytují nejvíce.

Zapojení veřejnosti se vyplácí

Odborníci vybídli už loni na podzim zájemce, aby se do výzkumu zapojili, jelikož některé druhy rejskovitých se stahují do lidských obydlí k přečkání zimy. Badatelům se ozvaly stovky lidí se svými nálezy. Bělozubka tmavá se nejvíce vyskytovala na Chebsku a Ašsku. Zapojení veřejnosti se zoologům dlouhodobě vyplácí.

„U zajímavých nálezů, nebo pokud si nejsme jistí určením druhu na základě fotografie, žádáme veřejnost i o zaslání vzorku tkání. Nálezci pošleme předplacenou obálku se zkumavkami s lihem, do kterých pak stačí odstřihnout kousek ocásku z uhynulého zvířete. Hodně nás překvapuje ochota lidí ve výzkumu pomoci,“ uvedl zoolog Jan Matějů z Muzea Karlovy Vary.

Bělozubku tmavou, nového savce v Česku, objevili na dalším místě

Věda a školy

Do výzkumu se může veřejnost zapojit i nadále. Pokud lidé najdou malé zvíře podobné myši se špičatým čumákem, může to být právě bělozubka nebo rejsek. Fotografii svrchu i zespodu vedle jednokorunové mince, která slouží jako měřítko, mohou zaslat na e-mail: fornuskova@ivb.cz, včetně údajů o lokalitě a datu odchytu.

Více informací o monitoringu a možnostech se zapojit je k dispozici na webových stránkách.

Bělozubky jsou druhem hmyzožravce z čeledi rejskovitých. Rozšířeny jsou v severní Africe a jižní a západní Evropě. V roce 2022 byla bělozubka tmavá popsána vědci jako nový druh savce i pro Českou republiku. Nejčastějším druhem dosud byla bělozubka šedá, která se vyskytuje téměř po celé republice.

Foto: Jan Matějů

Tři druhy bělozubek, které se nyní vyskytují v Česku. Největší bělozubka tmavá (1), která do ČR dorazila z Německa, o trošku menší bělozubka bělobřichá (2) a nejmenší bělozubka šedá (3).

Sledování výskytu bělozubek letos na podzim je součástí tříletého projektu, který financuje Akademie věd jako součást programu regionální spolupráce. Ve spolupráci s Muzeem Karlovy Vary se vědci v Chebské pánvi zaměřují na mapování rozšíření, preferencí, nároků a dalších aspektů života bělozubek tmavých. Cílem zoologů je také popsat, jak na příchod nového druhu reagují rezidentní druhy rejsků a bělozubek v dané lokalitě.

Liberecký specialista zachraňuje na Filipínách kriticky ohroženého orla opičího

Věda a školy

Výběr článků

Načítám