Hlavní obsah

Na brněnské technice poprvé obhajovali bakalářky se speciálními brýlemi ve virtuální realitě

Brno

Zkoušky na vysoké se dělají již i v rozšířené a virtuální realitě. V uplynulých dnech si tuto novinku zkusilo prvních šest studentů Fakulty stavební Vysokého učení technického (VUT) v Brně. K bakalářským zkouškám nastoupili ve společenských oblecích, ale také se speciálními brýlemi.

Foto: archiv VUT/David Bečkovský

Student ukazuje v rozšířené a virtuální realitě zkoušející komisi na brněnském VUT svůj bakalářský projekt.

Článek

Celé to vypadalo tak, jako by si parta mladých manažerů odskočila zapařit do herny. Studenti pedagogům prezentovali návrhy staveb rodinných domů, využili k tomu speciální brýle, velkoplošnou obrazovku a projektor.

Popisovali a vysvětlovali zvolený konstrukční systém, materiály, dispoziční a energetická řešení, větrání, vytápění, zařizovací předměty nebo dispozice budovy. Dva ze zkoušejících se přímo při zkoušce připojili do virtuálního prostředí, aby mohli společně se studentem virtuálně procházet jeho stavbou a sledovat detaily.

Foto: archiv VUT/David Bečkovský

I když to trochu vypadá, jako že si mladí manažeři odskočili do herny, toto jsou bakalářky na VUT

Příprava na budoucnost

Výhoda virtuálního prostředí spočívá v tom, že 3D modely lze ve virtuální realitě rozložit do jednotlivých konstrukčních prvků, vrstev nebo řezů a ukázat detaily i konkrétní řešení.

Mladý hrabě Ferdinand zve na hrad Boskovice na historickou virtuální realitu

Tipy na výlety

„Vše se uskutečňuje v reálném čase a zkušební komise si navíc pomocí QR kódu může kdykoliv otevřít projektovou dokumentaci na svém počítači nebo tabletu,“ řekl Novinkám Jan Pěnčík z Ústavu pozemního stavitelství, kde se tyto první zkoušky ve virtuální realitě v rámci VUT konaly.

Zdůraznil, že projektování s využitím virtuální reality představuje velký posun v oblasti navrhování konstrukcí pozemních staveb.

„Studenti mohou nyní své návrhy prezentovat s návazností a detailností, která dříve nebyla možná, navíc vše vnímají v reálném měřítku. Virtuální a rozšířená realita umožňuje nejen vizualizaci stavebních konstrukčních řešení, ale také jejich prohlídky,“ vysvětlil Pěnčík. Zkoušky ve virtuální realitě jsou tak o něco náročnější.

Foto: archiv VUT/David Bečkovský

Prvních šest studentů VUT, kteří zvládli složit bakalářské zkoušky ve virtuální a rozšířené realitě

Dělat bakalářky v rozšířené a virtuální realitě nebylo povinností. Šlo jen o nabídku ústavu. „Jsem rád, že jsme s kolegy našli studenty, kteří se nebáli a chtěli vyzkoušet to, co bude do budoucna standardem,“ uvedl pedagog. Samozřejmě si studenti vše předem nacvičili.

Pomohly zkušenosti z her

Oficiální obhajobě předcházelo dokonce několik kol nácviku. Posluchači si vyzkoušeli technickou stránku prezentace, trénovali práci s headsety, ovladači pro virtuální realitu i dalšími zařízeními, aby naostro vše běželo bez zádrhelů. Při samotné zkoušce využili prostředí IrisVR.

Foto: archiv VUT/David Bečkovský

Zatím jde o novinku, ale za čas se budou dělat zkoušky v rozšířené a virtuální realitě běžně

„Technické potíže byly, jako u všeho nového. Řešili jsme licence k softwarům, které nejsou určeny pro akademické prostředí, velké datové objemy, kompatibilitu připojených zařízení, importy souborů nebo kinetózu citlivějších jedinců. Ale dopadlo to skvěle, a je to jenom začátek,“ uvedl tajemník zkušební komise Vojtěch Vaněk, který pomáhal s přípravou na zkoušky.

Brýle Vision Pro zamíří na další trhy. Češi ale mají stále smůlu

Hardware

Pro studenty tato inovace znamená novou úroveň interakce a porozumění oboru. Ve 3D není prostor pro chybu, museli kreslit a modelovat pečlivěji, než kdyby šlo o klasické tištěné výkresy.

S ovládacím rozhraním se někteří z nich teprve seznamovali, ale protože se virtuální prostředí stavebních projektů velmi podobá hernímu, neměli problém se zorientovat.

Foto: archiv VUT/David Bečkovský

Nejmodernější technika umožňuje zkoušejícím přímo se připojit ke studentovi do virtuálního prostředí

Univerzity: Umělá inteligence je užitečná, musí se k ní ale přistupovat kriticky

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám