Hlavní obsah

MŠMT prodloužilo lhůtu pro přihlášky na místo ředitele Cermatu. Zájemce je pouze jeden

Praha

Ministerstvo školství prodloužilo lhůtu na podání přihlášek do výběrového řízení na ředitele či ředitelku Cermatu. Zájemci o funkci ve vedení organizace, která připravuje jednotné přijímací a maturitní zkoušky, se mohou hlásit do příštího pondělí 1. srpna, sdělil nyní vedoucí oddělení vztahů s veřejností na úřadu Ondřej Macura.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Vladimír Balaš

Článek

Původně měl termín pro přihlášení do konkurzu vypršet o uplynulém víkendu.

Myslím si, že je nepřijatelné, aby to, co se učí na školách v České republice, určoval Cermat
Vladimír Balaš, ministr školství

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) nicméně v pátek řekl, že uvažuje o prodloužení, protože zájem o místo projevil zatím jen jeden člověk. A nic nenasvědčuje tomu, že by se po jeho vyjádření objevil hned ještě někdo další.

Odvolaná Kleňhová, náměstek Štábl

Místo ve vedení Cermatu se uvolnilo v květnu poté, co z něj bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Michaelu Kleňhovou. Svoje rozhodnutí zdůvodnil nespokojeností s fungováním organizace a neefektivitou jejího hospodaření.

Gazdík odvolal šéfku Cermatu

Domácí

Od 25. května pověřil krizovým řízením organizace svého náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla, který měl podle Gazdíka mj. zorganizovat podzimní maturity a začít připravovat digitalizaci přihlášek pro přijímací zkoušky v příštím roce.

Náměstek Štábl na školství zůstává

Domácí

Po červnové rezignaci Gazdíka kvůli kontaktům s jedním z obviněných z kauzy pražského dopravního podniku se objevily výzvy i k odchodu Štábla, jehož bývalý poradce Luděk Šteffel patří rovněž mezi obviněné v uvedené kauze. Balaš v pátek řekl, že očekává, že náměstek svůj odchod oznámí sám.

Řídit Cermat? Lidé mají obavy, soudí ministr

Balaš minulý týden uvedl, že by rád situaci v Cermatu vyřešil do konce prázdnin, počítá ale spíš s tím, že to bude trvat déle. „Lhůta výběrového řízení byla prodloužena do 1. srpna 2022,“ informoval v úterý Macura.

Na webu stojí, že předpokládaný nástup do pozice je „cca od 1. 9. 2022“.

Diplomaté u Balaše hájili druhý jazyk

Domácí

Jelikož se ale podle ministra do konkurzu –⁠ oficiálně do pátku –⁠ zatím přihlásil jeden člověk, tak pokud by se ukázalo, že nesplňuje kritéria, úřad by podle něj musel pověřit vedením Cermatu prozatímně někoho jiného. Nezájem o místo šéfa Cermatu si vysvětluje obavami z řízení této organizace.

Cermat by podle něj měl do budoucna při plnění svých úkolů více spolupracovat s ministerstvem i Českou školní inspekcí a Národním pedagogickým institutem (NPI).

Ve školách se bude na podzim testovat tělesná zdatnost žáků, oznámila inspekce

Věda a školy

„Těch důvodů, proč je potřeba propojit Cermat s těmi dalšími institucemi, je celá řada. Myslím si, že je nepřijatelné, aby to, co se učí na školách v České republice, určoval Cermat,“ zdůraznil Balaš.

Poukázal na to, že testy od Cermatu ovlivňují obsah vzdělávání ve školách.

Revoluce ve školství? Co kdyby výuka začínala až od 9:00, přemýšlí politici

Domácí

Výběr článků

Načítám