Hlavní obsah

Místo lékárníků třídí v Ostravě léky supermoderní automat

Ostrava

První ústavní lékárnou na Moravě, a teprve druhou v tuzemsku, která provozuje robotický sklad léčiv, je lékárna Agel v areálu nemocnice v Ostravě-Vítkovicích. Kapacita přístroje pro uskladnění je zhruba 20 tisíc krabiček a za hodinu dokáže lékomat vydat či naskladnit až 920 balení léků.

Foto: AGEL

První lékomat, robotický sklad léčiv, v ústavní lékárně na Moravě je v areálu nemocnice v Ostravě-Vítkovicích.

Článek

„Lékomat dokáže nahradit část práce lékárníka či farmaceutického asistenta, aby se mohl věnovat jiné práci. Například rychlejší obsluze zákazníka,“ vysvětlil Jiří Gelnar, místopředseda představenstva společnosti Repharm, která lékárny skupiny Agel v tuzemsku řídí.

Dodal, že než ve vítkovické nemocnici lékomat zprovoznili, fungoval výdej léků pro nemocnice tak, že oddělení si poslalo žádanku, lékárna léky objednala a nakonec musel lékárník vzít každou krabičku do ruky, zaevidovat ji, odkódovat a vložit do krabice.

„Pokud některý lék scházel, musel počkat, až bude k dispozici, poté léky zabalit a odeslat zpět na oddělení. Tato pracná činnost díky lékomatu odpadá a lékárník se může věnovat jiné práci, která by musela počkat,“ popsal s tím, že moderní technika do jisté míry řeší i nedostatek kvalifikovaných farmaceutů na pracovním trhu.

Obava z robotů je iracionální. Praha schválila, že metro C a D bude mít automatické vlaky

Domácí

Robot může sám pracovat i v noci

Součástí robotického skladu léčiv je i jeho rozšíření o systém automatického plnění, díky němuž může robot pracovat i sám v noci bez účasti lidské síly.

Podle Gelnara je lékomat určen pro ústavní část lékárny a připravuje léky pro pacienty lůžkových oddělení v nemocnicích.

„Jeho hlavní přínos je v rychlejší a efektivnější dodávce léků na oddělení zdravotnických zařízení. Pacienti ve veřejné lékárně mohou být příjemně překvapeni, že jim lékárník může věnovat více času, což třeba v době sezony respiračních onemocnění zrychluje potřebnou obsluhu zákazníků,“ uvedl, jak může práci lékomatu zaznamenat laická veřejnost.

Lékárny Agel provozují síť 28 veřejných a dvou nemocničních lékáren, pracuje v nich přibližně 160 zaměstnanců.

Zdravotnictví v roce 2024: Volně prodejné léky mohou zdražit, lékaři vydělají víc

Domácí

Chřipková epidemie je tu

Domácí

Výběr článků

Načítám