Hlavní obsah

Ministerstvo vypsalo zakázku na digitální potvrzení o studiu na VŠ

Praha

Ministerstvo školství vypsalo na začátku října veřejnou zakázku na projekt digitálních potvrzení o studiu na vysoké škole. V tiskové zprávě o tom informoval úřad vlády. Systém má odstranit nutnost opakovaně vydávat papírová potvrzení. Úřadům i soukromým subjektům poskytujícím studentské výhody by usnadnil přístup k aktuálním údajům o studentském statusu např. kvůli daňovým výměrům, zlevněné dopravě či studentským účtům v bance.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Koleje Západočeské univerzity v Plzni, která již dříve zavedla digitální potvrzení usnadňující studentům uplatnění slev na městskou hromadnou dopravu (ilustrační foto).

Článek

Pro vydávání potvrzení o studiu nyní existují různé systémy na jednotlivých univerzitách, ověřování je pak neefektivní. Digitální potvrzení by mělo odstranit administrativu, kterou vyžaduje opakované vydávání a doručování dokumentů institucím, jako jsou finanční úřady nebo dopravní společnosti.

„Nový systém umožní státním úřadům i soukromým subjektům přístup k aktuálním údajům,“ uvedl úřad vlády. Na webu o tom tento týden informovalo i MŠMT.

Přihlásit do výběrového řízení do 29. října

Údaje o statusu by měly být po souhlasu studenta dostupné díky centralizovanému informačnímu systému, do kterého budou zapojené vysoké školy i relevantní úřady.

Týkat by se to mohlo více než 250 tisíc studentů vysokých škol, nepřímý dopad může mít systém na půl milionu lidí včetně rodičů a dalších institucí, které potvrzení o studiu vyžadují, odhaduje úřad vlády. Pro VŠ nebude zapojení do systému povinné.

Podobný systém se nyní používá např. v Brně a Plzni. V Brně systém Brno ID umožňuje snadno a rychle ověřit status on-line, Západočeská univerzita zavedla digitální potvrzení, které studentům usnadňuje uplatnění slev na městskou hromadnou dopravu. Výhodou celostátního systému by mělo být to, že studenti si nebudou muset nic stahovat, ale úřady a spolupracující firmy budou mít ke statusu studenta samy přístup.

Společnosti, které mají zájem o spolupráci na vývoji a provozu systému, se mohou přihlásit do výběrového řízení do 29. října, uvedl úřad vlády. Veřejnou zakázku vypsalo ministerstvo školství 4. října.

Odbory ještě zabojují o tarify učitelů a o peníze pro vysoké školy

Věda a školy

Ve Sněmovně bylo dusno kvůli akreditacím VŠ

Věda a školy

Výběr článků

Načítám