Hlavní obsah

Ministerstvo podpoří školy s větším počtem žáků, ukrajinských uprchlíků

Praha

Ministerstvo školství podpoří v příštím školním roce školy, které vzdělávají větší počet ukrajinských uprchlíků. Podporu získají veřejné mateřské, základní a střední školy a konzervatoře, které mají alespoň 10 žáků cizinců s dočasnou ochranou. Podíl těchto cizinců musí zároveň tvořit minimálně 10 procent ze všech žáků ve škole.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Finanční podpora je podle ministerstva určená na období od září do prosince letošního roku. Vyplývá to z informací na webu ministerstva.

Peníze budou školy moci čerpat například na pedagogické i nepedagogické pozice, jejichž náplní práce je podpora zapojování cizinců s dočasnou ochranou ve škole. Zároveň budou moci školy peníze čerpat na učebnice a učební pomůcky.

Kolik peněz školy dostanou, bude záležet na počtu ukrajinských uprchlíků v dané škole. Na jednoho cizince s dočasnou ochranou by školy měly dostat 5750 korun, vyplývá z informací úřadu. Jak si peníze škola rozdělí, záleží na ní. Peníze dostanou školy jednorázově, obdržet by je měly podle ministerstva do 15. října.

Počet dětí ukrajinských uprchlíků v českých školách se od podzimu zvýšil

Věda a školy

Podpora po ukončení financování ukrajinských asistentů

Podle resortu se jedná o cílenou podporu po ukončení financování pozic ukrajinských asistentů pedagoga. Od ledna do prosince 2023 tyto pozice podpořilo ministerstvo 333 miliony korun. Zabezpečilo tak více než 700 plných úvazků ukrajinských asistentů ve více než 500 mateřských, základních a středních školách.

Od září do prosince roku 2022 si podporu zhruba 114 milionů korun na práci ukrajinských asistentů rozdělilo 583 škol. Podpora pokračuje i v roce 2024, podle ministerstva do konce srpna, v objemu asi 200 milionů korun.

Nejpočetnější skupina cizinců

V Česku je 4276 základních, 1304 středních a 5398 mateřských škol. Podle ministerstva se v nich v tomto školním roce vzdělává asi 1,86 milionu dětí a žáků. Ve školním roce 2013/2014 bylo v českých základních školách zhruba 15 tisíc žáků cizinců, z čehož více než 3500 byli Ukrajinci. Na začátku letošního školního roku to bylo asi 70 600 cizinců, přičemž Ukrajinců bylo přes 47 800. Ukrajinští uprchlíci tak tvořili ke konci září 2023 většinu ukrajinských dětí a žáků v českém regionálním školství.

Podle dubnových dat ministerstva školství chodilo na jaře do českých škol asi 49 500 dětí ukrajinských uprchlíků, tedy asi o tři procenta více než na začátku školního roku. V základních školách se podle MŠMT aktuálně vzdělává více než 37 tisíc ukrajinských uprchlíků, do školek chodí asi 7000 dětí ukrajinských uprchlíků, další studují na středních školách. Většina se vzdělává ve veřejných školách, tedy těch, které zřizují kraje či obce.

Počet Ukrajinců v českém vzdělávacím systému ovlivnila invaze Ruska na Ukrajinu, která začala 24. února 2022.

Asistenty všem prvňákům a zrušit známkování? S omezením odkladů souhlasí i opozice

Domácí

Výběr článků

Načítám