Hlavní obsah

Ministerstvo chystá úpravu podmínek podzimních maturit kvůli povodním v dotčených SŠ

Praha

Ministerstvo školství připravuje kvůli povodním úpravu podmínek pro konání podzimních maturit. V dotčených středních školách by se mělo zkušební období prodloužit do 18. října.

Foto: Vít Černý, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Úřad o tom informoval ve středu v tiskové zprávě.

Zkoušky školní části podzimních maturit se podle informací na webu státní organizace Cermat mohou letos konat od 1. do 20. září. Praktické zkoušky mohli studenti skládat i dříve. Testy státní maturity psali první zářijový týden.

K podzimnímu termínu státních maturit se přihlásilo asi 7200 žáků. Pro zhruba 4660 se jednalo o opravný termín, pro ostatní o řádný nebo náhradní termín. Vyplývá to z dat Cermatu, která ČTK poskytlo ministerstvo školství.

Hrozby bombami během přijímaček? Reálné riziko, míní expert

Domácí

Rozsáhlé záplavy sužují Česko od soboty. Po vydatných deštích zasáhly zejména Moravu a Slezsko a také severovýchod a jih Čech. Na desítkách míst voda vystoupala na úroveň označovanou meteorology jako extrémní povodeň, vylila se i do větších měst.

Výuku zatím podle MŠMT kvůli následkům povodní mění či omezuje asi 130 škol, 37 jich požádalo o změnu organizace výuky. Dalších 85 škol vyhlásilo minimálně dvoudenní ředitelské volno a 12 jich přešlo na distanční výuku. Nejvíce žádostí o změnu organizace školního roku zaslaly ministerstvu školy z Moravskoslezského kraje, dále pak z kraje Olomouckého.

Podle statistik ministerstva bylo v minulém školním roce v tuzemsku téměř 4300 základních a asi 1300 středních škol.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výuku kvůli povodním mění či omezuje přes 130 škol v Česku

Domácí

Výběr článků

Načítám