Hlavní obsah

Město bojuje o drobné pro školy s chudými dětmi, aby mohlo žádat o jiné dotace

Do téměř bezvýchodné situace se dostaly Mariánské Lázně, které zřizují školy s vysokým počtem sociálně znevýhodněných žáků. V jedné dotační výzvě na podporu těchto dětí město neuspělo. Požádat o jinou však nemůže, protože tam je účast podmíněna právě úspěchem ve výzvě předešlé. A tak se snaží vyškrábnout aspoň drobné.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„V programu Národního plánu obnovy jsme neuspěli s odůvodněním, že se vymezené prostředky vyčerpaly. Zůstává tam ale nerozdělených asi tři tisíce korun, tak podáváme žádost pro tři školy po tisícovce. Protože když budeme moci čerpat v rámci této dotace, tak na podzim budeme moci žádat na investice. Je to absurdní, dotace pro dotaci,“ popsal Novinkám místostarosta Mariánských Lázní Samuel Zabolotný (ANO).

Jedna z menších škol má sociálně znevýhodněných žáků 70 procent, další škola s více než šesti sty žáky má třetinu socioekonomicky znevýhodněných a u další velké školy to je pětina.

Jenže podmínky pro novou výzvu upřednostňují školy, které už v předchozích dotačních programech uspěly, a jsou proto zařazeny do tzv. systému Podpory rovných příležitostí.

Podpora škol se sociálně znevýhodněnými dětmi přinese jednou miliardy ročně, slibuje ministerstvo

Věda a školy

„Pokud bychom ještě uspěli s naší žádostí o tři tisíce, měli bychom ještě šanci být do tohoto systému zařazeni také,“ uvedl Zabolotný. Původně škola žádala o 2,2 milionu korun.

Podle Zabolotného bylo na boj se sociálním znevýhodněním vyčleněno v posledním programu málo peněz. Podle ministerstva školství bylo ve hře 86 milionů korun. V tendrech uspělo 47 škol, ale 76 ostrouhalo.

Dotace z Národního plánu obnovy pro školy s nadprůměrným počtem sociálně znevýhodněných žáků plynuly ve třech chodech. Kromě poslední výzvy bylo v první fázi vyčleněno 1,3 miliardy korun, z čehož čerpalo 256 škol, odmítnuto bylo sedm žádostí. Druhý program zahrnoval přes půl miliardy korun, zapojilo se 144 škol a 14 neuspělo.

Sociálně znevýhodněných obcí přibývá

Nový program Spravedlivá transformace ovšem spadá pod ministerstvo životního prostředí.

„Jeho cílem je propojení investičních prostředků z daného programu a Národního plánu obnovy ke zlepšení infrastrukturního a materiálního zázemí škol. Rozdělení peněz pro jednotlivé kraje určují ministerstvo životního prostředí a samy kraje,“ sdělila Novinkám mluvčí resortu školství Tereza Fojtová.

V Krnově to zvládli. Zbavili se vyloučených lokalit a romské děti dokončují základní školy

Domácí

Potvrdila, že jedním z kritérií pro účast v čerpání dotací je, že vzdělávací zařízení v minulosti uspělo s žádostí o podporu z Národního plánu obnovy. Zároveň musí být škola na seznamu zhruba čtyř stovek zařízení s nejvyšším poměrem sociálně znevýhodněných žáků podle parametrů, které ministerstvo školství určilo.

Přitom obcí, kde žije vysoký podíl lidí v exekucích, bez práce nebo vzdělání přibývá. Informovala o tom Agentura pro sociální začleňování s tím, že důvodem zhoršení je mimo jiné zdražování. Významná míra sociálního vyloučení se podle agentury před dvěma lety týkala 459 obcí, loni jich bylo 539.

Obědy zdarma zlepšily dětem výsledky, ale hladových máme více, popsal ředitel školy

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám