Hlavní obsah

Mendelova univerzita má problémy kvůli doktorandům, hrozí omezení akreditace

Brno
Aktualizováno

Mendelova univerzita v Brně kvůli zjištěným pochybením v doktorském studiu čelí problémům, může jí hrozit omezení akreditace. Chyby ukázala kontrola provedená Národním akreditačním úřadem pro vysoké školství (NAÚ), který nyní se školou zahájil řízení. Univerzita se snaží pochybení napravit, omezení studia na ní nehrozí, reagoval mluvčí školy Filip Vrána.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně na ilustračním snímku.

Článek

Zástupce akreditačního úřadu Jiří Smrčka sdělil, že se vede řízení o odejmutí tzv. institucionální akreditace pro ekonomické obory na Provozně ekonomické fakultě.

Univerzita má institucionální akreditaci, což znamená, že v ekonomické oblasti může obory otevírat a profilovat bez zásahů zvenčí. Pokud by o ni zcela nebo částečně přišla, musela by žádat o akreditaci pro jednotlivé obory právě akreditační úřad, což je pro univerzity komplikovanější cesta.

Brala jsem případ velmi vážně a je dobře, že se důkladně vyšetřuje. Jakmile jsem se o těchto konkrétních pochybeních dozvěděla, začala jsem je ze své pozice řešit.
Danuše Nerudová, bývalá rektorka

Mezinárodní antiplagiátorská platforma VroniPlag v minulých měsících podle týdeníku Hrot odhalila shody v textech disertačních prací několika rakouských komunálních politiků, kteří úspěšně ukončili doktorské studium na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Úřad pak na fakultu poslal kontrolory.

Děkanem Národohospodářské fakulty VŠE bude kritizovaný Ševčík, jenž měl hájit Putina

Domácí

Podle Hrotu byla v doktorském studiu nabízeném cizincům řada problematických aspektů. „Byly zjištěny nedostatky včetně závažných nedostatků, které se týkaly státních doktorských zkoušek a obhajob disertačních prací studentů kontrolovaných studijních programů,“ píše se v inspekční zprávě podle týdeníku.

Další kontrola univerzity

Podle Smrčky zahájil proto NAÚ v únoru řízení k odejmutí institucionální akreditace pro ekonomické obory.

„Kromě toho akreditační úřad zahájil další kontrolu na Mendelově univerzitě, která má ověřit, zda nedostatky byly pouze v oblasti vzdělávání ‚ekonomické obory‘ na Provozně ekonomické fakultě, nebo zda mohlo docházet k podobným nebo jiným problémům i v dalších oblastech vzdělávání, pro které má univerzita institucionální akreditaci, a to i na dalších fakultách,“ řekl.

Ostravská lékařská fakulta zase může přijímat mediky

Domácí

Kontrola podle něj může trvat několik měsíců. Jak dlouhé bude řízení o odejmutí akreditace, nechtěl odhadovat.

Kontrola na Provozně ekonomické fakultě se konala od loňského 25. srpna do 25. listopadu. Protokol o kontrole zaslal NAÚ Mendelově univerzitě 20. prosince, škola podle zápisu ze zasedání rady úřadu nepodala proti zjištěním kontrolorů žádné námitky.

Sama škola už odebrala jeden titul

Univerzita podle mluvčího Vrány sama podniká kroky k nápravě a s úřadem je v kontaktu. „Včera (ve středu) večer jsme odeslali obsáhlé vyjádření NAÚ, v kterém mimo jiné popisujeme nápravná opatření, která jsme v dané věci už učinili,“ uvedl Vrána.

Podle čtvrtečního prohlášení univerzity se kauza týká zejména dvou případů tzv. překladového plagiátorství, což je problém, který antiplagiátorské systémy zatím neumí odhalit a čelí mu i řada jiných univerzit.

Nový rektor Mendelovy univerzity už čelí výzvě k rezignaci kvůli chybám ve vědeckých pracích

Věda a školy

„Ještě před zahájením kontroly ze strany NAÚ univerzita provedla na základě zjištěných skutečností vlastní interní kontrolu. Jejím výsledkem je odebrání jednoho titulu a druhý případ je před uzavřením. Došlo také k personálním změnám ve vedení fakulty a omezení zapojení některých školitelů doktorandů,“ stojí v prohlášení.

Komplikace i kolem volby rektora

Za připomenutí stojí, že novým rektorem Mendelovy univerzity byl v březnu zvolen Jan Mareš, předtím děkan agronomické fakulty.

Místo Vojtěcha Adama povede dočasně Mendelovu univerzitu exministr Plaga

Domácí

Předešlá rektorka Danuše Nerudová funkci neobhajovala, jenže její zvolený nástupce Vojtěch Adam rezignoval kvůli pochybnostem o některých publikovaných článcích, a to ještě předtím, než se mohl ujmout funkce. Volba se tak opakovala.

Než byl zvolen Mareš, vedl univerzitu dočasně bývalý ministr školství Robert Plaga.

Rektorem Mendelovy univerzity bude Jan Mareš

Domácí

Právě bývalá rektorka Nerudová na svém facebookovém profilu uvedla, že studijní programy jsou v kompetenci děkanů jednotlivých fakult, rektor může ze své pozice pouze vyšetřovat a sestavit komisi, což Nerudová udělala.

„Brala jsem případ velmi vážně a je dobře, že se důkladně vyšetřuje. Jakmile jsem se o těchto konkrétních pochybeních dozvěděla, začala jsem je ze své pozice řešit. Iniciovala jsem odebrání neoprávněně získaných titulů, jmenovala vlastní kontrolní komisi a učinila všechny kroky, které vedly k prošetření celé věci,“ napsala Nerudová.

Vyjádřil se i současný rektor Mareš. „Z mého pohledu není jiné cesty než tvrdá a poctivá práce a určitě se nám to podaří. V současné chvíli ale těžko odhadnout, jak dlouhá ta doba bude a jak trnitá to bude cesta. Ve spolupráci s akreditačním úřadem se budeme snažit nápravu zajistit co nejdříve,“ prohlásil.

Výběr článků

Načítám