Hlavní obsah

Masarykova univerzita pořádá jako jedna z prvních v Evropě krátkodobé kurzy ukončené mikrocertifikáty

Brno

Po dvou letech intenzivních příprav zavádí brněnská Masarykova univerzita, a to jako jedna z prvních univerzit v Evropě, takzvané mikrocertifikáty. Tato osvědčení jsou vydávána formou elektronického záznamu absolventům krátkodobých specializovaných kurzů.

Foto: archiv MUNI

Mikrocertifikáty jsou mezinárodně platné a dostávají je účastníci krátkodobých kurzů

Článek

Mikrocertifikáty jsou mezinárodně uznatelné, takže je lze jako doklad o vzdělání použít i v zahraničí. Do prázdnin jich bude vydáno 200.

„Mikrocertifikáty jsou novým vývojem v evropském vzdělávání. Vidíme v nich obrovský potenciál do budoucna. Tyto kurzy jsou určené nejen studentům, ale také odborníkům s dlouholetou praxí, kteří potřebují získat konkrétní znalost v jedné oblasti,“ řekla Novinkám prorektorka pro celoživotní vzdělávání Monika Jandová.

Kurzy s mezinárodní platností

Na Masarykově univerzitě se tyto krátkodobé kurzy dělají v pilotním režimu, který se v následujících měsících bude rozrůstat. Do dvou let by mělo být k dispozici v nabídce 29 mikrocertifikovaných kurzů, výhledově pak 100.

Mladý vědec z brněnského institutu získal prestižní evropský grant na výzkum leukemie

Věda a školy

Například přírodovědecká fakulta připravila pro zájemce kurz Satelitní data v přírodovědném vzdělávání a ekonomicko-správní fakulta kurz věnovaný ekonometrii, která využívá statistické metody. Právnická fakulta nabízí Vzdělávání znalců v právních dovednostech a fakulta sociálních studií chystá kurz Komunikace s veřejností.

Potenciál nabídky těchto kurzů je podle odborníků obrovský. Díky nově nastavenému systému vnitřního hodnocení bude možné pružně reagovat na poptávku trhu práce, takže když dojde například v oblasti DPH k legislativním změnám, odborníci z Masarykovy univerzity mohou ihned zareagovat a připravit pro zájemce o danou problematiku příslušný kurz.

Školení šité na míru

„Možnosti, které se nám díky mikrocertifikátům otevírají, přinášejí revoluci do profesního vzdělávání a také z komerční sféry na ně máme výborné ohlasy. Věříme, že se nám oblast celoživotního vzdělávání podaří nastavit tak, aby odpovídala požadavkům zájemců o tuto formu vzdělávání i zástupců z řad zaměstnavatelů,“ uvedla vedoucí Oddělení celoživotního vzdělávání Masarykovy univerzity Svatava Kalná.

Vláda podpoří školní kampusy na hranicích velkých měst

Domácí

Česká republika je vedle Irska a Nizozemska jednou z mála zemí, které se rozhodly oblast mikrocertifikátů řešit na národní úrovni. Díky projektu Národního plánu obnovy (NPO) vznikl ve spolupráci 26 vysokých škol v ČR jednotný rámec pro vydávání mikrocertifikátů. Každá je bude vydávat za sebe, ale svým provedením budou téměř shodné. S kurzy již začíná pracovat např. i Univerzita Karlova.

První mikrocertifikáty začaly fakulty Masarykovy univerzity vydávat minulý týden. Konkrétně jde o ekonomicko-správní fakultu, prvních 30 mikrocertifikátů vydala také právnická fakulta, a dokonce téměř 70 přírodovědecká fakulta.

Čísla se budou zvyšovat, protože právnická fakulta brzy vydá přes sto dalších mikrocertifikátů pro soudní překladatele a tlumočníky.

Ševčíka jedněmi dveřmi vykázali, druhými se vrací

Domácí

Bek platí za senátorskou kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

Domácí
Související témata:
Celoživotní vzdělávání

Související články

Výběr článků

Načítám