Hlavní obsah

Mamuti možná vyhynuli kvůli alergii na pyl, tvrdí nová studie

Oblaka pylu, která se vznášela nad stepmi na konci poslední doby ledové, mohla přispět k vyhynutí mamutů srstnatých. Tvrdí to alespoň autoři nové studie, podle nichž se v důsledku globálního oteplování mohlo uvolnit tolik pylu, že to u zvířat vyvolalo alergické reakce, napsal web Live Science.

Foto: Profimedia.cz

Mamuti srstnatí, ilustrační foto

Článek

Alergie zablokovala mamutům čich a znemožnila jim normální vzájemnou komunikaci. Neschopnost vzájemně se očichat v období rozmnožování by podle týmu zoologů a chemiků vedeného Glebem Zilbersteinem zabránila mamutům najít si partnera k páření, což by vedlo k prudkému poklesu velikosti populace, a nakonec k jejímu vyhynutí.

„Jedním z možných mechanismů vymírání zvířat během klimatických změn by mohlo být poškození čichu v důsledku vzniku alergií při změně flóry,“ napsali vědci ve studii, kterou zveřejnil časopis Earth History and Biodiversity. „Cílem této práce je představit nový evoluční mechanismus vymírání mamutů a dalších zvířat založený na narušení komunikace.“

V Iowě odhalili lebku mastodonta, který zřejmě žil ve stejné době jako lidé

Věda a školy

Mamuti srstnatí (Mammuthus primigenius) žili v období pleistocénu (před 2,6 miliony až 11 700 lety). Na většině území svého výskytu vymizeli přibližně před 10 tisíci lety, ačkoli malá populace přežívala na Wrangelově ostrově – odlehlém ostrově u severovýchodního Ruska – až do doby před 4000 lety.

Vědci se převážně domnívají, že k vyhynutí mamutů vedla kombinace příbuzenského křížení, lovu ze strany člověka a velkých změn ve vegetaci, ale stále se vedou diskuse o tom, do jaké míry přispěly jednotlivé faktory k jejich zániku.

Podle nové studie alergie mohla mamutům narušit několik životně důležitých funkcí. Zvířata používají čich k hledání potravy i partnerů, k navigaci během migrace a k úniku před predátory, takže ucpané choboty mohly mamuty odsoudit k záhubě, píšou vědci v článku.

Jak velké měli uši, zapáchali? Nový výzkum mamutů přinesl zajímavé poznatky

Věda a školy

Jedním ze způsobů, jak ověřit, zda mamuti trpěli alergiemi, je prozkoumat obsah jejich žaludku a hledat přítomnost rostlin a pylů, které alergie vyvolávají, navrhli autoři nové studie. Některé fosilní nálezy také mají pyl usazený v mumifikovaných tkáních nebo se v jejich okolí zachoval rostlinný materiál, který by podle studie mohl pomoci identifikovat dráždivé látky v dávné minulosti.

Další možností by podle autorů studie bylo hledat proteiny imunitního systému, které tělo produkuje při alergické reakci. Jedním z hlavních je imunoglobulin E (IgE), který se produkuje ve střevě a poté se vyměšuje. Tudíž by se dalo s pomocí testování zkamenělých mamutích výkalů neboli koprolitů zjistit, jestli mamuti trpěli silnou sennou rýmou.

Ne všichni odborníci jsou ale přesvědčeni, že alergie sehrály zásadní roli v soumraku mamutů. „Tato myšlenka mi připadá dost bláznivá a nejsem si jistý, jak by se kdy dala potvrdit,“ napsal evoluční biolog a profesor Univerzity v Buffalu Vincent Lynch.

Prý to není sci-fi. Vědci hodlají oživit vyhynulého tasmánského vlka

Věda a školy

Výběr článků

Načítám