Hlavní obsah

Loď Crew Dragon už kotví u ISS, v únoru odveze zpět na Zemi astronauty Starlineru

Houston (USA)

Vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX, která v sobotu odstartovala z floridského kosmodromu, se v neděli večer SELČ připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Kosmické plavidlo přivezlo dvoučlennou americko-ruskou posádku, v únoru příštího roku ale odletí se čtyřmi astronauty - na Zemi se v něm vrátí i dva členové neúspěšné mise Starliner od firmy Boeing.

Loď Crew Dragon s Američanem a Rusem na palubě se připojila k ISSVideo: Reuters

Článek

Astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Nick Hague a jeho ruský kolega Alexandr Gorbunov vstoupili na palubu orbitálního komplexu nedlouho poté, co se jejich modul ve 23:30 SELČ připojil ke stanici.

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovali v sobotu večer SELČ.

Uvázlí astronauti se dostanou konečně domů. Na ISS míří nová mise NASAVideo: Reuters

Mise Crew-9 měla původně na ISS dopravit čtyři astronauty, NASA ale na začátku tohoto měsíce z letu vyřadila dvě astronautky, aby uvolnila místo pro posádku Starlineru: Barryho Wilmora a Sunitu Williamsovou.

Ti odletěli na ISS na začátku letošního června v kosmické lodi Starliner od Boeingu při jejím prvním testovacím letu s posádkou. Na Zemi se měli vrátit po osmi dnech, původní plán ale narušilo selhání naváděcích trysek lodi.

NASA v srpnu oznámila, že návrat ve Starlineru není pro astronauty dostatečně bezpečný. Před více než třemi týdny pak problémovou loď vrátila na Zemi bez posádky.

Uvázlí astronauti se dostanou konečně domů. Na ISS míří nová mise NASA

Věda a školy

Na Zemi se po rekordně dlouhém pobytu na ISS vrátili ruští kosmonauti. S nimi i Američanka

Věda a školy

Výběr článků

Načítám