Hlavní obsah

Loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou míří od ISS zpět na Zemi. Po několika odkladech

Od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se odpojila vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřčlennou posádkou mise Crew-8 a zamířila zpět na Zemi. Informoval o tom v noci na čtvrtek americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Záběry z odletu od ISS zprostředkovala agentura Reuters.

Od ISS zamířila zpět na Zemi loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkouVideo: Reuters

Článek

Ve středu ve 23:05 SELČ se odpojila pilotovaná kosmická loď Crew Dragon Endeavour od dokovacího uzlu IDA-3 na staničním modulu Harmony. Orbitální komplex tak opustili tři astronauti NASA Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová společně s ruským kosmonautem Alexandrem Grebjonkinem.

Odlet se zpozdil o více než dva týdny kvůli špatnému počasí v místě přistání, upozornila stanice NBC News.

„Celková doba připojení Crew Dragonu Endeavour u ISS byla 232 dní, 13 hodin a 5 minut. Tím byla o 22,5 dne překonána maximální nominální doba připojení Crew Dragonu k ISS,“ doplnil na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Na Zemi se po rekordně dlouhém pobytu na ISS vrátili ruští kosmonauti. S nimi i Američanka

Věda a školy

Přistání je naplánováno na pátek 25. října v 9:29 SELČ u pobřeží Floridy, tedy více než 34 hodin od odpojení od ISS.

Provoz a odklady na ISS

Mise nazvaná Crew-8 dorazila na vesmírnou stanici 5. března a původně se měla vrátit na zemský povrch v září. Pobyt na oběžné dráze si však prodloužili, protože bylo třeba, aby jejich kosmická loď posloužila jako případný nouzový dopravní prostředek pro dva členy mise Starliner od firmy Boeing Barryho Wilmorea a Sunitu Williamsovou.

Starliner je zpátky na Zemi, posádka zůstává ve vesmíru

Věda a školy

Ti odletěli na ISS na začátku června v kosmické lodi Boeingu při jejím prvním testovacím letu s posádkou. Na Zemi se měli vrátit po osmi dnech, původní plán ale narušilo selhání naváděcích trysek lodi. NASA v srpnu oznámila, že návrat ve Starlineru není pro astronauty dostatečně bezpečný a loď se vrátila na Zemi bez posádky. Dvojice zůstala na orbitě.

Na konci září se pak k ISS připojila další vesmírná loď Crew Dragon v rámci mise Crew-9, která přivezla dvoučlennou posádku a příští rok v únoru odletí zpět na Zemi se čtyřmi astronauty včetně dvou členů neúspěšné mise Starliner.

Loď Crew Dragon už kotví u ISS, v únoru odveze zpět na Zemi astronauty Starlineru

Věda a školy

Mise Crew-8 měla po příletu další lodi zamířit zpět k Zemi 7. října, ale nedovolilo jí to špatné počasí. Všechny zóny NASA a SpaceX pro přistání jsou u pobřeží Floridy, kde panovalo špatné počasí včetně hurikánu Milton.

Nyní manévr odpojení od orbitální stanice umožnily příznivé meteorologické podmínky.

Na ISS zachytili oko ničivého hurikánu Milton

Zahraniční

Amerického prezidenta volí i astronauti uvázlí na oběžné dráze

Volby USA

Výběr článků

Načítám