Hlavní obsah

Listopadový Týden Akademie věd odhalí zákulisí pracovišť, nejnovější výzkum i výzvy

Co se děje v ústavech Akademie věd, jak vypadají špičkové laboratoře, vědecké knihovny či provozní prostory nebo jaké jsou novinky ve výzkumu, mohou zájemci zjistit na festivalu Týden Akademie věd ČR, který se koná od 4. do 10. listopadu po celé republice.

Foto: AV ČR

Vědecký festival se letos koná počtvrté.

Článek

Akce zahrnuje přednášky, výstavy, akce na pracovištích, dokumentární filmy, workshopy a mnohé další aktivity napříč republikou i všemi vědeckými obory. Cílí jak na studenty středních škol, pro které připravuje především přednášky a exkurze v dopoledních hodinách, tak na širokou veřejnost, pro niž organizátoři přichystali program v odpoledních a večerních časech.

Vstup na všechny události je zdarma, na některé je potřeba si místo rezervovat. Pořadatelé slibují vědu dostupnou a srozumitelnou každému.

Prohlídka jaderného reaktoru i program na Národní třídě

„Festival chce poukázat na pestrost vědy a také trochu oslavit, čím vším už jednotlivé ústavy k poznání světa a společnosti přispěly,“ zve předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Čestné medaile Akademie věd dostali geolog, historik a archeolog

Věda a školy

Jádrem festivalu jsou akce v jednotlivých pracovištích, vědci vezmou návštěvníky do svých laboratoří i do zákulisí a mluvit budou nejen o svém výzkumu. Např. výzkumné instituce v Řeži u Prahy připravily prohlídku jaderného reaktoru, urychlovače iontů a dalších zařízení, jejichž funkce je běžnému smrtelníkovi záhadou.

V Centru instrumentálních technik Ústavu anorganické chemie AV ČR zase uvidí materiály, které umí ulevit životnímu prostředí.

Program nabízí také přednášky Kvantové počítače: naděje i hrozba, ale také Gorily v mlze: Příběh ochrany lidoopů, který znají všichni, nebo Nanosvět přírody očima elektronů. Panelové diskuse v kině Přítomnost v Praze 3 se budou věnovat toxicitě nebo klimatu. Do debaty se lze zapojit na místě i v online streamu.

Patologii neboli místo, kde to žije, oblehly při Noci vědců desítky lidí

Věda a školy

Nejnovější úspěchy vědců i aktuální trendy a posuny ve vědecké práci představí festival také v centrále Akademie věd na Národní třídě v Praze 1. Kromě přednášek se tam koná výstava Cesta do historie, která umožňuje prozkoumat život středověké společnosti přes mobilní aplikaci.

Nebudou chybět ani oblíbené besedy Zeptej se vědce, dvě science shows na téma zrak a klamy a mediální workshop pro děti. Součástí akce bude závěrečná konference Otevřené vědy – programu vědeckých stáží pro středoškoláky. Ten letos slaví 20 let, a i když se veřejnost konference zúčastnit nemůže, pravděpodobně se s některými nadanými studenty v budově na Národní potká.

Do programu festivalu se kromě pracovišť akademie a vysokých škol zapojily i další výzkumné ústavy. Více informací a také možnost vyhledávání v programu a případné rezervace najdete na webu.

Pražská expozice zve k prozkoumání života středověké společnosti pomocí mobilní aplikace

Věda a školy

Výběr článků

Načítám