Hlavní obsah

Liberecký specialista zachraňuje na Filipínách kriticky ohroženého orla opičího

Zachránit jednoho z největších orlů světa, navíc kriticky ohroženého, vyrazil minulý týden na Filipíny liberecký zoolog a specialista na rozmnožování dravců Jan Hanel. Na ostrově Mindanao, kde je největší záchranná stanice orlů opičích, se pokusí o jejich rozmnožení a nastartování zdárného chovu těchto opeřených velikánů.

Foto: Zoo Liberec

Orel opičí je kriticky ohrožený.

Článek

„Je to orel, který je dost specifický. Jde nejen o jednoho z největších orlů na světě, ale určitě o nejohroženějšího orla planety. Zbývá pouze 300–400 párů, což je velmi málo, navíc populace je nesmírně zranitelná geneticky,“ popsal zoolog Hanel.

Nicméně on sám se podílel na záchraně už jiných, kriticky ohrožených dravců, a tak se chce do tohoto nelehkého úkolu pustit i na Filipínách.

„Z historie víme, že když se do toho pustíme společnými silami, tak se dá zachránit i druh, který vypadá, že vymře. Krásným příkladem je záchrana kalifornského kondora, kterých bylo pouze dvacet. Populace se podařilo zvýšit a nyní žije v přírodě 500 párů a ta populace je soběstačná. To je cíl, kterého bych rád dosáhl i v případě orla,“ řekl zoolog.

Orlům se letos na Vysočině daří

Věda a školy

Orel opičí je národním dravcem Filipín a symbolem země. Bohužel byl ale hodně pronásledovaný a přicházel do konfliktu s lidmi, protože je to velký predátor. Naštěstí je jeho ochrana v současnosti už velká a jen velmi výjimečně jej někdo zahubí.

Foto: Zoo Liberec

Jan Hanel je specialistou na rozmnožování kriticky ohrožených druhů dravců.

„Víme, že na Filipíny by se vešel nejmíň dvojnásobek těchto orlů, a to je cílem celého projektu a snažení zdejší neziskové organizace,“ vysvětlil Hanel.

Ve stanici za posledních 10 let neodchovali žádné mládě

Na ostrově spolupracuje s neziskovou organizací Philippine Eagle Foundation, která provozuje zmíněnou záchrannou stanici již od roku 1987, ale za téměř čtyřicet let její existence se zde podařilo odchovat pouhých šest mláďat, posledních deset let dokonce žádné. Problém je, že tam mají zastaralé a nevyhovující vybavení.

Proto zoolog z liberecké zoologické zahrady odletěl na Filipíny vybaven i třemi velkými bednami, které obsahují vše podstatné pro zdárný odchov dravců. Filipínští ochranáři nyní budou mít k dispozici například dva inkubátory, přesné váhy na vejce, profesionální mikroskop, kapiláry na odběr spermatu nebo přenosnou odchovnu, která slouží k pobytu mláďat v prvních dnech po vylíhnutí, kdy potřebují přesnou teplotu a intenzivní péči.

V Liberci se vylíhl malý kondor. V Olomouci ho krmí pomocí finty s maňáskem

Koktejl

Jan Hanel do záchranné stanice na Filipínách dorazil přesně v době vrcholící hnízdní sezony, kdy se očekává, že samice orlů budou snášet vejce. Pokud vše vyjde, bude liberecký ornitolog pomáhat svým filipínským kolegům tři týdny. Pak už bude na filipínských chovatelích, zda se vše podaří. Na jaře totiž byli v liberecké zahradě na stáži a vše se naučili.

„Vysvětlili jsme jim podstatu líhnutí. Jakou mají udržovat teplotu, vlhkost, kdy otáčet vejce a tak podobně. Ukázali jsme jim také, jak se mrazí sperma a ukládá v tekutém dusíku. Sperma pak mohou použít i za desítky let. Vzhledem k tomu, že je genofond orlů opičích velmi malý, může to ovlivnit jejich existenci do budoucna,“ dodal Hanel.

Pokud bude reprodukce dravců úspěšná, odchovaná mláďata plánují filipínští ochranáři vypouštět zpět do volné přírody.

Na Havaji chtějí zachránit vzácného ptáka pomocí „biologické zbraně“ proti komárům

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám