Hlavní obsah

KVÍZ: Zvládli byste maturitu z češtiny?

Školní rok skončil, v naší rubrice ale ještě úplně ne… Různá zákoutí češtiny mohou zaskočit i jedince, který je přesvědčen, že mateřštinu dokonale ovládá. Pojďte si bez stresu v době, kdy naplno propukají letní prázdniny, vyzkoušet vybrané perličky, se kterými se potýkali (zejména letošní) maturanti. Většina otázek je přesně taková, jak je připravili pracovníci Cermatu, organizátora státních maturit.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Náš kvíz vychází – s vědomím Cermatu – především z otázek jarního termínu letošních maturit, využili jsme ale i některé otázky z loňska. Vše je dostupné na webu. Většina otázek a odpovědí je ponechána beze změny v autentické podobě, ale některé pro nás byly jen inspirací, tj. pro účely kvízu jsme je upravili či „zatraktivnili“. Nicméně náročnost by měla zůstat obdobná jako u maturitních didaktických testů.

1. Začínáme „zostra“. Který z následujících větných celků není zapsán pravopisně správně?
2. Dále nabízíme nepříliš složitou otázku z oblasti literatury. Na první vynechané místo (*****) ve výchozím textu (obrázek níže) patří správné označení typu dramatu, na druhé vynechané místo (•••••) patří správné jméno spisovatele. Ve které z následujících možností jsou uvedeny obě tyto chybějící informace?
Foto: Cermat
3. Který z následujících větných celků je syntakticky bezchybný?
4. Kam je nutné doplnit čárku, aby byl výchozí text (na obrázku) pravopisně správný?
Foto: Cermat
5. Výrazná osobnost pražského jara – věnoval se poezii, dramatu i próze. V jeho rané tvorbě nalezneme budovatelské básně, pozdější tvorba odráží proměnu jeho postojů k režimu. Příkladem je román o dívce navštěvující školu pro katy, který odkrývá mechanismy moci. O kom může být řeč?
6. Která z následujících vět není zapsána pravopisně správně?
7. Která z následujících možností obsahuje slovo zapsané s pravopisnou chybou?
8. Ve které z následujících vět je chyba?
9. Nyní si zkuste „užít“ otázku na porozumění psanému slovu. Které z následujících tvrzení nevyplývá z výchozího textu? (A nenechte se zmást hrubkou např. v podobě slova „přemýtání“ v zadání, jelikož Cermat tímto ukázkovým textem v jiných otázkách testoval i schopnost odhalit chyby.)
Foto: Cermat
10. Snad zábavnější otázka na závěr: mezi jaké jazykové prostředky řadíme podle Internetové jazykové příručky Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR tvary jako „policisti, „kupujou“, „tenhle“, „lítat“ či „míň“, případně výrazy jako „panelák“ nebo „koukat“?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Sto let od smrti Franze Kafky. Otestujte si, kolik toho víte o jeho životě a díle

Knihy

KVÍZ: Poznáte prezidenty podle jejich projevů?

Domácí

Výběr článků

Načítám