Hlavní obsah

Kuchař přivezl bronzovou medaili ze soutěže v Dubaji

Právo, Jiří Růžička

Mimořádného ocenění za kuchařský um dosáhl šéfkuchař hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku Miroslav Milučký, který na celosvětové kuchařské soutěži Emirates Culinari Guild v Dubaji ve Spojených arabských emirátech získal v konkurenci sedmi stovek kuchařů bronzovou medaili.

Foto: archív Resortu Valachy

Šéfkuchař Miroslav Milučký (v kuchařské čepici) výrazně uspěl na soutěži v Dubaji.

Článek

„Mám z ní velkou radost. Sice jsem věřil, že skončím na některém z předních míst, ale v medaili jsem v tak velké konkurenci nedoufal,“ svěřil se po svém návratu domů čtyřiačtyřicetiletý Slovák.

Bydlí na Slovensku, pracuje v Česku

Soutěže se účastnil jako člen Gourmet clubu Slovakia – zájmového sdružení předních slovenských kuchařů. Sice pracuje v restauraci moravského hotelu, ale dojíždí sem pár kilometrů přes hranice ze Slovenska, kde trvale žije.

Na soutěž v Dubaji se sjelo celkem 140 kuchařských týmů z celého světa. Kuchaři se utkali v několika soutěžních sekcích. Ta, jíž se účastnil Miroslav Milučký, byla věnována takzvané praktické kuchyni a byla zaměřena na pokrmy, které je možné běžně z dostupných surovin a v přiměřeném čase připravit v hotelové restauraci vyšší kategorie.

Upoutal kvalitou i úsporností

Kuchaři měli předem určené zadání – připravit pokrm z jehněčího masa. „Na přípravu pokrmu včetně přílohy máte 45 minut, což není mnoho. To byl také pro mnoho soutěžících ten největší problém, za který nasbírali ztrátové body.

Komisaři, mezi nimiž jsou mnohonásobní mistři světa, jsou velmi přísní. Roli nehraje jen chuť pokrmu a dodržení doby přípravy, ale také úspornost při práci. Kontrolují třeba, jaké množství suroviny skončilo v odpadu nebo kolik jste použili nádobí,“ popsal podmínky soutěže Miroslav Milučký.

Jídlo vyzkoušeli předem kolegové

Pro soutěž si vymyslel vlastní recept – jehněčí kýtu nasekanou na kousky a zabalenou v listu z kapusty se šťouchanými brambory, baby špenátem, pečenou kořenovou zeleninou a rozmarýnovou omáčkou demi glace.

„Samozřejmě jsem si to musel s ohledem na časový limit předem dobře promyslet a také trochu potrénovat. Než jsem na soutěž jel, zkusil jsem si pokrm čtyřikrát uvařit pro své kolegy v práci i hosty restaurace,“ dodal Miroslav Milučký.

Porota prý nejvíce ocenila vynikající a vyváženou chuť rozmarýnové omáčky a také velmi dobře propečené maso. „Stříbro mi uteklo jen o pár bodů. Ale mám alespoň nějakou výzvu pro další ročník,“ poznamenal kuchař.

Pokrm, s nímž vybojoval bronzovou medaili, budou moci v brzké době ochutnat hosté karlovické restaurace. „Pokrm mimořádně zařadíme do Velikonočního menu, které budeme hostům nabízet během velikonočních svátků,“ upřesnil vedoucí hotelu Galik Pavel Mikula.

Výběr článků

Načítám