Hlavní obsah

Kraj vyzývá Prahu k výstavbě středoškolského kampusu pro tisíce žáků

Praha, Střední Čechy

Spor o místa na středních školách v Praze a ve středních Čechách je při každém přijímacím řízení vyostřený. Oba regiony mají víc dětí než míst na oblíbených školách, poptávka neodpovídá nabídce a některé děti budou muset nastoupit na školy, kam vůbec nechtěly. Podle kraje by mohl být řešením středoškolský kampus až pro tisíce dětí na okraji Prahy.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Studium na vybrané střední škole hatí v Praze a středních Čechách vyšší poptávka. Ilustrační foto

Článek

Ze statistických dat a demografických prognóz vychází, že dětí bude v Praze i Středočeském kraji přibývat.

„Z čísel to jasně vychází, že potřeba kampusu bude. V centru Prahy místo není. Mohl by být v Letňanech nebo jinde na okraji Prahy, například na Zličíně nebo na Černém Mostě,“ uvedl při hodnocení dosavadního průběhu přijímacího řízení středočeský krajský radní pro oblast školství Milan Vácha.

„Nemůžeme se omezit na řešení viditelná do voleb. V Praze i ve středních Čechách se dál staví desítky tisíc bytů, ale školy žádné. Z toho mám hrůzu, tohle se vymstí,“ varoval Vácha. Jako vhodné místo zmínil třeba pozemky v Letňanech, kde se uvažovalo o vzniku vládní čtvrti. Okraj metropole by měl být zvolen kvůli dobré dostupnosti z obou regionů.

Míst na gymnáziích je pomálu. Brzdí rozvoj kapacit nedostatek učitelů?

Domácí

Ačkoli je kraj výrazně ekonomicky slabší než hlavní město Praha, nabídl Vácha možnost spolufinancování na třetiny, tedy třetinu stát, další kraj a další Praha. Vše je ovšem na dalším rozhodování politiků.

Velmi pravděpodobné však je, že ve středních Čechách bude do deseti let o 1500 uchazečů o střední školy víc než letos a v Praze má být až o tři tisíce deváťáků víc. Stavba kampusu je evidentně běh na dlouhou trať a politici teď hledají rychlejší východiska a řeší se aktuální situace.

Spádovost ano, či ne?

Někteří politici svalují vinu na celkem přirozený zájem lidí studovat jinde, než kde bydlí. Fakt, že mnohé pražské děti opět po prvním kole přijímacího řízení vůbec nevědí, jakou střední školu budou studovat a zda vůbec nějakou, je podle pražského radního Antonína Klecandy (STAN) dán zájmem mimopražských uchazečů.

„Dokud nemáme alespoň omezenou spádovost nebo bodové zvýhodnění, tak nikdy nejsme schopni zajistit dostatečnou kapacitu, protože ani nevíme, jaké je celkové číslo,“ odpověděl ve čtvrtek Klecanda na interpelaci zastupitele Prahy 4 Petra Kutílka (zelení).

Foto: Radek Plavecký, Novinky

O studium na gymnáziích je obrovský zájem (ilustrační foto)

Pražských deváťáků bylo letos přes 12,5 tisíce, míst ve středních školách asi o 1600 více. Jenomže při náporu dalších 10 tisíc zájemců to nestačilo. Ministerstvo školství přitom podle Klecandy uvádělo jako počet pražských deváťáků údaj 9420. „Je možné, že čtvrtinu žáků, deváťáků, máme v Praze z jiných krajů,“ řekl.

Druhé kolo přijímacího řízení v Praze podle radního podstoupí 1524 deváťáků, ve středních Čechách 1245 žáků. Praha má ještě asi 2200 míst, z toho 1800 s maturitou. Ve středních Čechách by mělo být ještě 2,5 tisíce míst volných, z toho je ale většina na nematuritních oborech.

Hypotéku oželím, zaplatím soukromou školu. Rodiče řeší odmítnutí ve spádových základkách

Domácí

Zavádět spádovost, to ale podle středočeského krajského radního Váchy ničemu nepomůže, což se potvrzuje u základních škol. „Spádovost je nesmysl, lidé si jen budou přepisovat trvalé pobyty, v praxi to nefunguje,“ argumentoval Vácha. „Na to by se musel měnit zákon a k ničemu by to stejně nevedlo. Neschopnost politické reprezentace řešit problém by se svalila na děti,“ dodal Vácha.

Přemýšlet o spádových obvodech pro střední školy není namístě ani podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského (Praha sobě). „Lékem je pouze navyšování kapacit. Dobře, když s tím střední Čechy pomůžou, ale aby to fungovalo, tak kapacity musí navýšit Praha,“ uvedl Čižinský.

Role metropolí

Podle statistik se potvrzuje, že v Praze je víc než třetina uchazečů mimopražských. „Vždycky, i v historii to tak bylo, Praha musí plnit metropolitní roli. Podobné je to v Brně, kde je jen polovina brněnských, v Olomouci dokonce jen třetina studentů má trvalý pobyt v Olomouci. Tato města musí plnit roli metropole, kam se stahují lidé z okolí, to musí dělat i Praha,“ míní Vácha.

Mnozí rodiče přijímačky na SŠ nepochopili. Někteří taktizovali moc, jiní vůbec

Domácí

Řešením je podle něj postupné navyšování kapacity škol, o které je zájem a které mají kvalitu. V prstenci kolem Prahy kraj od příštího roku navyšuje kapacitu zhruba o stovku míst na čtyřech gymnáziích, a to v Hostivicích, Brandýse nad Labem, Říčanech a Mnichovicích. V plánu je výstavba úplně nových škol v Černošicích, Jesenici a Roztokách, nová budova se má stavět také u gymnázia v Berouně.

„Také se musíme s řediteli škol bavit o transformaci oborů, aby odpovídaly poptávce,“ doplnil krajský radní, podle něhož nelze dopustit, aby vznikala gymnázia a lycea, která přijmou zájemce třeba jen s 5 body z přijímacího řízení. „To by nemělo žádnou úroveň,“ upozornil radní.

Asistenty všem prvňákům a zrušit známkování? S omezením odkladů souhlasí i opozice

Domácí

Pětiletý výhled podle Klecandy říká, že deváťáků bude o tři tisíce více. Kapacitu pražských středních škol je třeba navýšit o čtvrtinu. Pokud budou peníze, jsou připraveny nebo se připravují projekty přístaveb gymnázií Na Zatlance, Na Pražačce, v Praze 13, Nad Štolou, Čakovice, SŠ a VOŠ umělecké a řemeslné a SŠ civilního letectví.

Jenže všechny tyto projekty jsou podle zastupitele Pavla Zelenky (Praha sobě) starší a u žádného nebyla v posledním půlroce zahájena realizace.

Praha a Středočeši se přetahují, kdo může za nedostatek míst na gymnáziích

Domácí

Radní: V Praze neumíme odhadnout, kolik dětí se přihlásí na střední školu

Domácí

Výběr článků

Načítám