Hlavní obsah

Kongo zachvátila zmutovaná varianta opičích neštovic, hrozí rozšíření do zahraničí

Demokratickou republikou Kongo se stále silněji šíří zmutovaná varianta viru mpox (opičích neštovic), která zabíjí děti a způsobuje potraty. Jedná se o zatím nejnakažlivější variantu nemoci a podle odborníků hrozí rozšíření do zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Virus se v Kongu šíří především sexuálním kontaktem, u nové varianty však stačí blízký tělesný kontakt s nakaženým. Mezi místy s největším počtem nákaz jsou nevěstince či školy.

Stovky lidí kvůli tomuto onemocnění např. navštívily nemocnici v hornickém městě Kamituga v provincii Jižní Kivu, kde se pravděpodobně nachází „špička ledovce“ větší epidemie, upozorňují lékaři podle listu The Guardian.

Jižní Kivu leží na hranici s Burundi a Rwandou a blízko Ugandy, místní lidé sem často cestují přes hranice.

Vědci bijí na poplach. V Kongu odhalili zmutovaný kmen opičích neštovic

Věda a školy

S ohledem na výskyt mpox v městečku Kamituga se vědci obávají masivního rozšíření nákazy – zejména kvůli tamní značné mobilitě horníků a prostitutek.

Desetiprocentní úmrtnost u dětí

Tato nyní nově potvrzená epidemie opičích neštovic vychází z kmene mpox zvaného klad 1 (klad je označení pro skupinu organismů, která zahrnuje společného předka a všechny z něho vzešlé potomky – pozn. red.), o kterém se celosvětově referovalo zejména v roce 2022.

Lékaři u této vývojové větve mpox uvádějí úmrtnost asi pět procent u dospělých a 10 procent u dětí, stejně tak vysokou míru potratů u těhotných žen.

Vědci se domnívají, že současná epidemie započala v podnicích využívaných prostitutkami.

Podle Trudie Langové, profesorky globálního výzkumu zdraví na Oxfordské univerzitě, není v Demokratické republice Kongo dostatečně dostupná patřičná léčba a vakcíny. Není podle ní navíc jasné, kolik existuje asymptomatických nebo mírných případů, přičemž dlouhá inkubační doba viru zvyšuje riziko přenosu – trvá delší dobu, než si lidé uvědomí, že jsou nemocní.

„Je to nepochybně nejnebezpečnější ze všech známých kmenů mpox, vezmeme-li v úvahu, jak se přenáší, jak se šíří, rovněž i jeho příznaky,“ konstatoval John Claude Udahemuka z Rwandské univerzity.

Země by se podle něj měly připravit na šíření viru. I Světová zdravotnická organizace (WHO) horuje pro rychlou akci, napsala agentura Reuters.

Mpox vyvolal celosvětovou epidemii v roce 2022, kdy se rozšířil do více než 100 zemí – včetně Česka - a postihoval převážně gaye a bisexuální muže.

Infekce mohou vést k bolestivým lézím a v závažnějších případech k sepsi, problémům mízních uzlin, a dokonce smrti.

Za připomenutí stojí, že WHO kvůli obavám z rasismu infekční chorobu opičí neštovice předloni přejmenovala. Namísto anglického názvu monkeypox užívá složeninu mpox.

Co jsou opičí neštovice?

  • Opičí neštovice jsou infekční onemocnění způsobené virem opičích neštovic (mpox, dříve monkeypox virus, MPXV), které se objevuje u některých druhů zvířat i u lidí.
  • Virová nákaza se projevuje podobně jako lidské neštovice. Prvotní projevy zahrnují zvýšenou teplotu (horečku), bolest hlavy, svalů, zduření mízních uzlin a pocit únavy. Následuje vyrážka – nejprve na obličeji – ve formě puchýřů a poté strupů. Vyrážka prochází různými fázemi vývoje a může se podobat planým neštovicím nebo syfilis.
  • Inkubační doba se pohybuje od 6 do 21 dní, symptomy přetrvávají 2–4 týdny.

Jak se nemoc šíří?

  • K přenosu viru na člověka dochází při kontaktu s infikovaným zvířetem, člověkem nebo kontaminovaným materiálem.
  • K přenosu ze zvířete na člověka může dojít kousnutím, poškrábáním nebo i přípravou masa divokých zvířat.
  • K přenosu z člověka na člověka dochází podle odborníků zejména prostřednictvím tělních tekutin, je nutný dlouhodobý kontakt. Jiné způsoby přenosu z člověka na člověka zahrnují přímý kontakt s tělními tekutinami či infekčními lézemi a nepřímý kontakt s materiálem lézí, např. prostřednictvím kontaminovaného oblečení nebo prádla.
  • Nová varianta nemoci mpox, která se v roce 2024 rychle šíří u východní hranice africké Demokratické republiky Kongo, je podle zdravotních expertů zatím nejnebezpečnějším kmenem choroby. Nákaza se v Kongu šíří především sexuálním přenosem, u nové varianty ale k nákaze podle expertů stačí pouze blízký tělesný kontakt s infikovanou osobou.

Jak jsou opičí neštovice nebezpečné?

  • Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny, poté se většina lidí uzdraví. Studie z Afriky prokázaly smrtnost asi 3,6 procenta, u nevakcinovaných osob proti pravým neštovicím může dosahovat až 10 procent. Jde však o údaj z Afriky, kde množství nakažených mělo další přidružené nemoci, případně byli silně podvyživení, a není ani jasné, jaká byla lékařská péče o nakažené.
  • Smrtnost byla v Africe zaznamenána vyšší u dětí a mladých dospělých. Podle aktuálních informací z Konga lékaři u nové vývojové větve mpox uvádějí úmrtnost asi pět procent u dospělých a 10 procent u dětí, zároveň vysokou míru potratů u těhotných žen.

Léčba a prevence

  • Vakcinace proti pravým neštovicím chrání i před nákazou virem opičích neštovic, potvrzena je účinnost 85 procent. K léčbě se pak využívají různá antivirotika jako třeba tecovirimat.
  • Obecně se jako prevence v oblastech s aktivní cirkulací viru doporučuje omezit kontakt se zvířecími rezervoáry a se všemi předměty, které byly v kontaktu s potenciálně nemocným zvířetem. Ve zdravotnických zařízeních je prevence založena na izolaci zaměřené na prevenci šíření přímým kontaktem a vzdušnou cestou – kapénkami.
  • V případě potvrzení nákazy by mělo následovat testování a izolace. U pozitivních případů by mělo být zahájeno sledování kontaktů.

Historie

  • Samotný virus opičích neštovic byl poprvé objeven v roce 1958 u opic makaků.
  • Poprvé bylo lidské onemocnění hlášeno v roce 1970 v Demokratické Republice Kongo při kampani na vymýcení pravých neštovic. Onemocnění bylo následně hlášeno z několika zemí střední a západní Afriky.

Sexuální turistika, grilování či hlazení zvířat v hotelových resortech. Na co si dát v létě pozor?

Zdraví

Výběr článků

Načítám