Hlavní obsah

Konec léta. Ve 14:44 začíná astronomický podzim

V neděli 22. září ve 14:44 SELČ nastane podzimní rovnodennost, se kterou začne na severní polokouli Země astronomický podzim a skončí léto. Střed Slunce se nachází nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule, den bude stejně dlouhý jako noc. V dalších týdnech se budou noci až do zimního slunovratu 21. prosince prodlužovat a dny se budou krátit.

Foto: archiv Astronomického ústavu AV ČR

Průnik světla skrze skulpturu na hvězdárně v Ondřejově při podzimní rovnodennosti

Článek

Astronomický podzim potrvá do zimního slunovratu, který nastane 21. prosince. Dny se zkracují již od letního slunovratu a při rovnodennosti jsou den a noc prakticky stejně dlouhé.

„Sluneční kotouč ale není bodový, navíc se jeho paprsky v atmosféře ohýbají, v den podzimní rovnodennosti tak bude Slunce viditelné nad obzorem přibližně 12 hodin a 10 minut. Ve skutečnosti se ‚rovnodennosti‘ nejvíce přiblíží 25. září. Do zimního slunovratu se pak den zkrátí o čtyři hodiny,“ upřesnili odborníci z Astronomického ústavu Akademie věd ČR na svém facebooku.

Roční doby se pravidelně střídají proto, že je zemská rotační osa k rovině oběžné dráhy nakloněna v úhlu 23,5 stupně. Severní polokoule se proto na dráze okolo Slunce opakovaně přiklání a odklání od své životodárné hvězdy. Jestliže je ke Slunci právě přikloněná severní polokoule, je na ní, a tedy i v Česku, léto, v opačném případě je zima.

Při rovnodennosti Slunce vychází přesně na východě a zapadá přesně na západě. V pravé poledne (12:52:32 SELČ), kdy bude Slunce přesně nad jihem, jej u nás spatříme ve výšce 40 stupňů nad obzorem, zatímco na rovníku bychom jej měli přesně nad hlavou.

Bude slunečné počasí s příjemnými teplotami

Počasí

„A proč letos není podzimní rovnodennost 23. září, jak se to kdysi učilo ve škole?“ ptají se za nás astronomové a sami hned odpovídají:

„Kalendářní rok trvá 365 nebo 366 dní, ale Země oběhne kolem Slunce za 365 dní, 5 hodin 49 minut. To musíme korigovat zařazením přestupných roků, kdy si do kalendáře přidáme jeden den navíc. Proto se den podzimní rovnodennosti a všech okamžiků začátků ročních dob mění. Podzimní rovnodennost může vzácně nastat i 21. září – naposledy se tak stalo roku 643, příště až v roce 2092. Nebo dokonce až 24. září – to se stalo v roce 1931 a znovu to nastane až v roce 2303.“

Pro zajímavost můžeme připomenout, že na observatoři Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově se mimo jiné nachází kamenná skulptura s názvem „Od slunovratu ke slunovratu“ od sochaře Zdenka Hůly (vidět ji můžete na úvodní fotografii článku i na facebookovém příspěvku Astronomického ústavu).

Tato žulová skulptura počítá s účinkem pronikajícího slunečního světla v přirozeném ročním cyklu. Právě v době letního i zimního slunovratu a jarní i podzimní rovnodennosti je zde možné spatřit průnik slunečního paprsku.

FOTO: Lidé mohli po světě pozorovat částečné zatmění superúplňku

Věda a školy

Pravé poledne tedy tento den nastává ve 12:52 našeho času. Skulptura se nachází v historické části původní hvězdárny u Muzea Vojtěcha Šafaříka v prostoru veřejnosti volně přístupném.

Meteorologický podzim již od 1. září

Odlišné rozdělení ročních období mají meteorologové, pro něž podzim začal už 1. září a skončí s posledním dnem listopadu.

Pevně stanovená tříměsíční období byla zavedena pro potřeby jednotného zpracování klimatologických dat..

Jasná kometa na dohled? Astronomové upozorňují na nové blížící se těleso

Věda a školy

Výběr článků

Načítám